Бібліотекарі відзначають професійне свято

Бібліотекарі відзначають професійне свято

Укрінформ
Всеукраїнський день бібліотек відзначається 30 вересня.

Його встановлено згідно з Указом Президента від 4 травня 1998 року «враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості». 

Перші бібліотеки у Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У ній налічувалося до 900 томів рукописних книг – величезна для середньовіччя кількість. 

На сьогодні бібліотечна мережа України нараховує близько 40 тис. книгозбірень різного відомчого підпорядкування, органів державної та комунальної власності, підприємств, організацій і закладів. Вона складається з мережі публічних (у т.ч. спеціалізованих для дітей, юнацтва), технічних, сільськогосподарських, медичних, академічних, освітянських бібліотек та бібліотек вищих навчальних закладів, а також бібліотек для сліпих. Із них 4 мають статус національної (Національна парламентська бібліотека, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека, Одеська національна наукова бібліотека), 2 державні (Державна бібліотека України для юнацтва та Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г.Короленка), 72 обласні та 13 тис. 253 сільські бібліотеки.

Із професійним святом

 бібліотекарів привітав, зокрема, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав працівників бібліотек із професійним святом. Текст привітання розміщено на сайті парламенту.

"Цього дня ми традиційно віддаємо глибоку пошану духовним криницям українського народу – бібліотекам. Бібліотеки існують уже понад п’ять тисячоліть. За тривалий історичний період вони пройшли складний шлях розвитку від келійних приміщень-книгозбірень до відкритих громадських закладів із надання широкого спектра послуг", - зазначив спікер. 

За його словами, опанування нових горизонтів діяльності, переосмислення ідеології, використання революційних інформаційних технологій перетворили бібліотеку на новий соціальний інститут, який виконує культурні, інформаційні та освітні функції.

Читайте також: 25 Book Forum: топ продажів від видавців

Спікер зазначив, що в умовах сучасного мінливого глобалізованого суспільства посилюється роль бібліотекаря в управлінні інформацією та знаннями, забезпеченні підтримки навчання, грамотності і читання.

Голова ВР подякував працівникам бібліотек за самовіддану, титанічну працю, мужність, терпіння і активну життєву позицію. Він побажав бібліотекарям міцного здоров’я, нових успіхів та здобутків, творчих звершень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-