Не іронізуйте про безвіз з Уругваєм - гляньте на його ВВП і бізнес-клімат

Не іронізуйте про безвіз з Уругваєм - гляньте на його ВВП і бізнес-клімат

Аналітика
Укрінформ
Уругвай, хоч найменша, але одна з найблагополучніших країн Південної Америки, і великій Україні є чого в неї повчитися

Україна щойно відкрила чергову безвізову дорогу, тепер - в південноамериканську країну Уругвай. “В присутності Президента в будівлі Генасамблеї ООН підписано безвізову угоду з Уругваєм”, – повідомив речник Президента України Петра Порошенка Святослав Цеголко на своїй сторінці в Twitter.

Цю новину в українському сегменті соцмережі Фейсбук традиційно зустріли з іронією: “Ну, нарешті дочекалися! Все, пакуємо валізи і летимо в Монтевідео (уругвайську столицю. — Ред.)”. Що ж, природа таких настроїв цілком зрозуміла. Постійні повідомлення про те, що Україна отримала черговий безвіз із якоюсь маленькою державою, як ото — з острівною Антигуа і Барбуда, перестали викликати радісні емоції. “Отримали безвіз. І що з того?” - скаже про себе звичайний українець. Але дозволимо собі не погодитися. Боротьба за топові позиції у світі буває різною, не лише в економічному або військовому плані, але й у безвізовому. Приміром, ще у липні цього року з біометрикою в кишені українці могли відвідувати 128 країну світу. Росіяни — 118. Звичайно, обійти на десять позицій ворожу до нас РФ — іще не перемога всіх перемог, але це як мінімум приємно. Більше того, коли список безвізових доріг для України постійно розширюється, то починаєш розуміти, що сьогодні це такі заморські маленькі країни, як Уругвай, а завтра — Канада, США, Австралія?.. Не виключено, що так воно й буде (з офіційною Оттавою, приміром, вже кілька років ведуться перемовини), але згодом!

І тут – Уругвай - чудова ілюстрація того, що відкриває безвіз.

Безвізовий Уругвай: розташування, мова, релігія, валюта...

Уругвай — це країна долин, рівнин та пагорбів. Знаходиться вона у південно-східній частині Південної Америки, на узбережжі Атлантичного океану. І так, вона межує з Аргентиною та Бразилією. Це друга, після Суринаму, найменша незалежна латиноамериканська держава: площа 176 215 км² та 660 км берегової лінії. Кажуть, такі компактні розміри дозволяють проїхати цю країну за один день. Кліматичний пояс всього один-єдиний, субтропічний. Все це незвично, нехарактерно і чужо для більшої частини Південної Америки. Середні температури січня 22-24°C, липня 10-12°C. Під час вторгнення південних вітрів, “памперо”, буває пониження температури до -5°C, йдуть сніги.

Офіційною та основною мовою є іспанська, біля бразильського кордону поширена портунос або бразілеро (португало-іспанський суржик). І це не дивно, адже уругвайці в переважній більшості є нащадками іспанських колоністів XVI–XVIII сторіч та пізніших іммігрантів другої половини XIX — початку XX століть, що також прибували переважно з «латинських» країн: Іспанії, Італії, Франції. Тож зараз Уругвай вважається однією з «найбіліших» країн Латинської Америки: білі складають 88%, метиси 8% і мулати 4%.

Щодо валюти, то ходить там уругвайський песо. Один песо — дешевше нашої гривні (!) - 86 наших копійок. “У більшості торговельних закладів приймаються до оплати долари США, кредитні карти «Visa», «Mastercard» і «American Express». Готівку можна зняти у більшості банківських автоматів, які приймають карти «Cirrus», «Maestro» і «Plus», європейські та американські кредитні карти банкомати не приймають.

Крім усього іншого, про Уругвай також можна додати таке: це країна палких футбольних фанів (їх збірна двічі ставала володарем кубку світу, щоправда, давно: у 1930 та 1950 роках), там легалізована маріхуана (перша в світі, де дозволено виробництво, продаж та вживання) та одностатеві шлюби (друга в Латинській Америці, перша — Аргентина). Ну і, власне, там живе найбідніший президент у світі — колишній глава Уругваю Хосе Мухіка на прізвисько Ель Пепе (нині йому 83 роки), у котрого замість палацу — ферма, замість охоронців — собаки, близько 90% своєї заробітної плати, яка еквівалентна 12 тисячам доларів — віддавав на благодійність, а їздив (напевно, й дотепер) на старенькому Фольксваген Жук 1987 року випуску.

83-річний колишній глава Уругваю Хосе Мухіка на прізвисько Ель Пепе
83-річний колишній глава Уругваю Хосе Мухіка на прізвисько Ель Пепе

Якщо президенти в Уругваї бідні, то як щодо ВВП?

У світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2017 рік Уругвай посідає 23 місце зі 176 країн (сусідні Бразилія та Аргентина на 79 і 95 місці відповідно). А в рейтингу Світового Банку щодо легкості ведення бізнесу (“Doing Business”) за 2018 рік — 94 місце (а вже згадані Бразилія та Аргентина - 125 і 117 відповідно). А щодо України: 130 місце — Індекс сприйняття корупції, 76 місце — рейтинг ведення бізнесу.

Ось іще кілька цифр (станом на 2016 рік): ВВП Уругваю — $52 млрд дол. (України - $93 млрд дол), ВВП на душу населення — $15 тисяч дол (України — $2100 дол). Це при тому, що Уругвай в 3,5 рази менший за Україну, чисельність населення також менша — майже в 13 разів.

Показовими тим не менш є вже згадані місця Уругваю в міжнародних рейтингах. Це, власне, і створило відповідні бізнес-умови, коли не країна бігає за інвесторами, а, навпаки. Безумовно, за добробут уругвайці мають подякувати своєму Ель Пепе, котрий, як бачимо з цифр, зробив чимало задля економічного розвитку та боротьби з корупцією в країні.

До речі, про інвестиції. Одним з найпопулярніших напрямків в Уругваї серед іноземців — це нерухомість. Туди вони вкладаються найбільше грошей. Причина — активний розвиток туризму. В країні є 19 департаментів (областей, якщо по-нашому) і кожен має своє головне місто (обласний центр). Шість з них розташовані на узбережжі, де сконцентровані основні туристичні місця — це Колонія, Сан Хосе, Монтевідео, Канелонес, Мальдонадо і Роча.

Стометровий палац Сальва в Монтевідео, столиці Уругваю
Стометровий палац Сальва в Монтевідео, столиці Уругваю

Чим ця країна цікава для туристів?

Перед тим, як полетіти в Уругвай не зайве визначитися з метою поїздки: більше грітися на пляжі чи дивитися на місцеву архітектуру. Якщо друге, то спочатку - в уругвайську столицю Монтевідео, що в перекладі з португальської означає “Я бачив гору” або “Monte vide eu”. Саме там розташовані основні визначні пам’ятки Уругваю: Майдан незалежності (привіт, Києве! До речі, девіз держави — “Воля або смерть!” - ще один привіт, анархістам-махновцям!), Мавзолей де-Артіга (що цікаво, в ньому зберігається не забальзамоване тіло, а урна з прахом національного героя Хосе Артигаса, борця за незалежність Уругваю), стометровий палац Сальва (найвища будівля в країні), будівля Національного парламенту (до речі, першого в Південній Америці), замок Піттамільйо, театр “Соліс” (найстаріший в Уругваї) та багато інших визначних пам’яток, музеїв, театрів, галерей.

Маяк і руїни 380-річного монастиря Св. Франциска в старовинному містечку Колонія-дель-Сакраменто
Маяк і руїни 380-річного монастиря Св. Франциска в старовинному містечку Колонія-дель-Сакраменто

Окрім столиці, варто також навідатися в старовинне містечко Колонія-дель-Сакраменто, де розташована одна з найбільш відвідуваних пам'яток Уругваю – маяк і руїни 380-річного монастиря Св. Франциска, а також курортне місто Пунта-дель-Есте, щоб побачити відому скульптуру — триметрові “Пальці” (Los Dedos).

Відома скульптура — триметрові “Пальці” (Los Dedos)
Відома скульптура — триметрові “Пальці” (Los Dedos)

Цю скульптуру, ще називають “Рука” (La Mano), “Монумент потопельнику” (Monumento al ahogado) або Народження людини (Hombre emergiendo a la vida), а також музей Касапуебло (символ країни), побудований в химерному стилі уругвайським художником Карлосом Паес Віларом, який розташований на березі бухти в 12 км від Пунта-дель-Есте.

А як щодо поніжитися на пляжі?

Та запросто. Якщо ви любите відвідувати багатолюдні пляжі, то, як рекомендують відвідувачі популярного американського сайту TripAdvisor, придивіться до пляжів Рамірез, Поцітос і Серро. А для релаксу та усамітнення — до пляжів Мальвін і Карраско.

Курортне містечко Пунта-дель-Есте
Курортне містечко Пунта-дель-Есте

Утім головне місце туристичної сили — раніше згадане курортне містечко Пунта-дель-Есте, яке ще називають уругвайським Маямі за тісний союз висотних будівель, грошових потоків і принад курортного життя. На тому ж TripAdvisor пише, що багаті аргентинці, бразильці і чилійці вкладаються в нерухомість. Сьогодні Пунта-дель-Есте розноситься гулом будівництва і підноситься в небо підйомними кранами. Узбережжя обростає новими хмарочосами. До речі, навіть президент США Дональд Трамп поставив там свою вежу з невигадливою назвою Tramp Tower.

В яку ціну українцю обійдеться така подорож?

Скажемо прямо - витрати на переліт, проживання в готелі і дозвілля не кожному по кишені. Ціна квитка в обидві сторони - від 30 тисяч гривень і більше (залежно від авіаперевізника).

Літак. Приміром, заходимо на сайт продажу авіаквитків E-bilet (до речі, дуже зручний сайт пошуку авіаквитків. — Ред.) і шукаємо найближчий рейс до Уругваю на тиждень. Методом випадкового пошуку вказуємо 4 жовтня як виліт туди, а 11 жовтня - назад. Найдешевша ціна в обидві сторони — 34 391 грн (див. скріншот нижче). Відправлення о 05:20 зі столичного аеропорту Бориспіль італійськими авіалініями “Аліталія” з двома пересадками. Спочатку летимо з Києва до Рима, а потім пересідаємо на рейс Рим-Буенос-Айрес. А по прильоту в столицю Аргентини — на рейс місцевих авіаліній Aerolineas Argentinas за маршрутом Буенос-Айрес — Монтевідео (Уругвай), в аеропорт Карраско. Прибуття на місце 5 жовтня о 10:15. Важливо: час в Монтевідео відстає від київського на 6 годин. Тобто якщо, наприклад, в Києві 13.00, то там — 07:00.

Скріншот з сайту продажу авіаквитків E-bilet

Житло. На порталі Skyscanner (моніторить одночасно велику кількість українських та міжнародних сайтів з пошуку житла, зокрема, популярний в Україні booking.com. — Ред.) вбиваємо в пошук потрібні нам дати: з 5 по 11 жовтня, і одразу на екрані понад 300 пропозицій (це тільки в столиці Монтевідео). Ціни стартують від 5 тисяч гривень, тобто, чималенькі, але не космічні. Власне, чого не скажеш про ціни за обід в ресторані, продукти в магазині та шопінг.

Скріншот з порталу Skyscanner
Скріншот з порталу Skyscanner

Їжа, продукти, шопінг. На тому ж Skyscanner йдеться, що пообідати в недорогому кафе вашому гаманцю коштуватиме 14 дол. (400 грн за нинішнім курсом), напій Кока-кола або Пепсі 0.33 л — 1,5 дол. (41 грн), капучино — 3 дол. (85 грн). У продуктових магазинах не дешевше: куряче філе (1 кг) — 8 дол. (228 грн), буханка хліба — 1,9 дол. (54 грн), пачка цигарок — 4,2 дол. (120 грн). Шопінг — за цінами центральних київських магазинів: джинси — 96 дол. (2735 грн). Щодо транспорту, то за проїзд в один кінець треба заплатити 1 дол. (28 гривень). У Києві за таку ціну можна проїхати 3,5 рази.

Зрозуміло, що не кожен середньостатистичний українець зможе відкрити для себе цю південноамериканську державу. Можливо, якийсь відсоток грошовитих громадян, а такі в нас точно є (пройдіться на вихідних вечірнім Хрещатиком — майже всі столики недешевих кафе і ресторанів зайняті).

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-