"Ніч на Банковій": у Києві протестують через напади на активістів

Фото, відео
Укрінформ
У Києві кілька сотень представників громадських організацій зібралися в урядовому кварталі під Адміністрацією Президента на акцію "Ніч на Банковій".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Акція розпочалася з того, що організатори оголосили про відомі їм випадки насильства щодо громадських активістів. Найрезонансніші - напади на активістку Катерину Гандзюк у Херсоні, екс-лідера одеського "Правого сектора" Сергія Стерненка, голову Одеської міської організації партії "Сила людей" Олега Михайлика, вбивство юриста Ірини Ноздровської,

"Сьогодні ми прийшли сюди на ріг Банкової та Інститутської, як до чергової інстанції, а саме до Адміністрації Президента України, який є гарантом прав і свобод кожного громадянина, який має захищати кожного громадянина і сприяти тому, щоб справедливість була стосовно кожного потерпілого. Сьогодні саме на цьому місці ми проводимо спільну координацію багатьох громадських рухів активістів, політичних сил", - заявив співорганізатор акції Максим Кицюк.

Акція "Ніч на Банковій" / Фото: Худякова Олена, Укрінформ

Захід проходить під гаслом "Не мовчати. Мовчання вбиває". Також активісти встановили намет з фотографіями жертв насильницьких дій.

Доступ до Адміністрації Президента вулицею Банковою закритий правоохоронцями. Ситуація наразі спокійна.

Напередодні представники громадянського суспільства України оприлюднили відкриту заяву з вимогами до української влади та анонсували "Ніч на Банковій" під Адміністрацією Президента - акцію солідарності із громадськими діячами, численні напади на яких не розслідуються належним чином, а замовники залишаються непокараними.

Глава держави Петро Порошенко вже відреагував на акцію. Президент вимагає від генпрокурора Юрія Луценка та глави МВС Арсена Авакова розслідування замахів на громадян з активною життєвою позицією.

Читайте також: Президент чекає звіту Луценка і Авакова, як розслідуються напади на активістів

У прес-службі Адміністрації Президента Укрінформу повідомили, що "Петро Порошенко незадоволений загальною криміногенною ситуацією в країні, і вимагає, щоб на координаційній нараді з питань боротьби зі злочинністю було розглянуте це питання, і чекає відповідного звіту".

У четвер Луценко повідомив, що планує у першій декаді жовтня провести спільно з Міністерством внутрішніх справ координаційну раду через репресії активістів.

Нагадаємо, 22 вересня в Одесі стріляли в громадського діяча, голову міської організації партії "Сила людей" Олега Михайлика.

31 липня невідомі облили активістку з Херсону Катерину Гандзюк сірчаною кислотою, яка обпекла 40% її тіла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-