Скандал з угорськими паспортами: СБУ відкрила справу

Скандал з угорськими паспортами: СБУ відкрила справу

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Конституцією заборонене подвійне громадянство, і особи, щодо яких буде встановлено такий факт, будуть позбавлені громадянства України.

Про це він сказав журналістам після засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Так, відповідне провадження зареєстровано. Служба безпеки України веде слідство. Ми ведемо процесуальний нагляд. Отримання подвійного громадянства є категорично заборонено українською Конституцією. Тут двох тлумачень бути не може. Якщо є докази на подвійне громадянство, це має каратися", - зазначив Луценко, відповідаючи на запитання, чи буде ГПУ перевіряти факти видачі угорських паспортів громадянам України.

Він нагадав справу народного депутата Андрія Артеменка, у якого встановили громадянство Канади та інших держав.

"Коли було встановлено його подвійне громадянство, Президент діяв виключно у своїй компетенції, захищаючи Конституцію і позбавив його українського громадянства. Якщо в ході слідства СБУ буде встановлено такі випадки щодо інших осіб, будь-яких: мерів, міністрів, пенсіонерів, військовослужбовців, дія буде така сама - позбавлення українського громадянства", - наголосив Луценко.

Читайте також: Паспортний скандал: Клімкіну не вдалося домовитись із Сіярто

Як повідомлялося, раніше Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Береговому угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що консул Угорщини, який фігурує на відео з роздачею українцям угорських паспортів, не залишиться в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-