Відключення

Відключення "UA:Перший": РРТ назвав суму заборгованості

Укрінформ
Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення відключив аналогове мовлення телеканалу “UA:Перший” до врегулювання подальших договірно-фінансових зобов’язань із НСТУ через борг у 69,4 млн гривень.

Про це йдеться у заяві концерну РРТ.

“Протягом 2018 року Концерн РРТ надавав НСТУ послуги аналогового телерадіомовлення, проте, посилаючись на недостатнє фінансування, НСТУ відмовилось укладати договір на отримання таких послуг і не проводило їх оплату. Станом на 24 вересня заборгованість НСТУ за фактично спожиті послуги становить 69,4 млн грн”, - розповіли в концерні.

Водночас зазначається, що можливість терадіотрансляції НСТУ та сплата відповідно до законодавства податків і зборів за надані послуги тимчасово забезпечувалися концерном РРТ коштом інших надходжень, зокрема, доходи концерну від трансляції аналогового телебачення перевищували 65%, із яких понад 80% становили доходи від надання послуг комерційним замовникам.

Разом з тим у концерні наголосили, що у зв’язку з відключенням аналогового мовлення структура їх доходів суттєво змінилася й наразі обсяги недостатні для покриття видатків на забезпечення телерадіомовлення НСТУ.

“Забезпечення аналоговим мовленням тільки одного споживача, яким на сьогодні є НСТУ, у рази збільшує собівартість таких послуг і в сукупності з підвищеним енергоспоживанням засобів аналогового мовлення призводить до різкого падіння доходів Концерну РРТ, унеможливлює погашення боргів перед енергопостачальними компаніями та створює ризики відключення інфраструктурних об’єктів (телерадіопередавальних станцій) Концерну РРТ”, - відзначили в концерні.

За даними концерну, через заборгованість за спожиті енергоносії уже розпочато процес відключення об’єктів концерну від мереж енергоживлення й 12 філій отримали відповідні попередження. Як зазначається у заяві, така ситуація може призвести до припинення цифрового телерадіомовлення на території України та її регіонів – понад 95% передавачів цифрового телерадіомовлення розташовано на об’єктах Концерну РРТ.

Читайте також: Відключення "UA:Перший": в НСТУ переконані, що безвихідних ситуацій не буває

У цьому контексті в концерні РРТ запевнили, що були змушені припинити надання послуг НСТУ “до врегулювання подальших договірно-фінансових зобов’язань”, щоб не допустити зупинення цифрового телерадіомовлення в часі та/або на окремих територіях держави.

Як повідомлялося, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії Зураб Аласанія заявив, що концерн РРТ вранці 25 вересня відключив аналогове мовлення телеканалу “UA:Перший” за борги.

В НСТУ заявили, що не мають жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити Концерну РРТ послуги трансляції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-