Патріарх Філарет: Томос буде, процес уже пішов

Патріарх Філарет: Томос буде, процес уже пішов

Фото
Укрінформ
Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив тверду упевненість у тому, що Україна ближчим часом отримає Томос про автокефалію УПЦ, про що свідчать формальні процедури з боку Константинополя.

Таке переконання він висловив у вівторок, виступаючи в Посольстві України в США перед представниками української громади, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми очікуємо від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви", - зауважив Філарет.

Читайте також: Київський Патріархат відреагував на рішення РПЦ про розрив молитовного спілкування

Він пояснив, що це означатиме створення єдиної УПЦ.

"А те, що залишиться від Московського патріархату, матиме ті ж права, як і всі українські церкви, однак не буде називатися Українською церквою", - зазначив він. Патріарх також підкреслив, що автокефалія означатиме об'єднання всього суспільства і всього народу.

Патріарх Філарет: Томос буде, процес уже пішов. Фото: Укрінформ

На прохання уточнити, скільки часу можуть зайняти процедурні питання, він зауважив: "Сподіваємося, що отримаємо Томос вже найближчим часом, тому що почався вже незворотній процес. Томос буде, а коли – це вже вирішить Вселенський Патріарх і обставини".

Читайте також: “Посли" Вселенського патріарха готові до діалогу з релігійними організаціями в Україні

Він пояснив, що, за процедурою, надання Томосу відбувається по-різному.

"Це може бути й дуже швидко, а може й трошки повільніше. Але це буде. Вселенський Патріарх уже направив екзархів – своїх послів – у Київ, які вже зустрічалися з церковним керівництвом, з президентом. Це свідчить про те, що сам процес уже пішов", - зауважив Філарет.

Коли Томос буде наданий, буде проведений Собор і оголошено про створення єдиної Української Православної Церкви, підсумував Філарет.

Читайте також: Білоруська церква має намір отримати автокефалію

Пояснюючи мету візиту до США, Патріарх зауважив, що відвідує Америку щороку для зустрічі з парафіянами УПЦ. Крім того, паралельно відбуваються його зустрічі з представниками Конгресу, адміністрації США та експертного співтовариства.

"Хочемо подякувати США за ту підтримку, яку вони надають Україні в боротьбі з російським агресором і сепаратистами на сході країни. Це і є мета мого візиту. Крім того – поінформувати, що відбувається в Україні", - зазначив Патріарх Філарет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-