Ситник: Україна - єдина європейська держава, де генпрокурор анонсує підозри

Ситник: Україна - єдина європейська держава, де генпрокурор анонсує підозри

Укрінформ
Директор НАБУ Артем Ситник не виключає, що ГПУ скоро може оголосити йому про підозру у справі щодо можливого розголошення даних слідства у справі прокурора Костянтина Кулика під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

Таку думку він висловив у суботу в інтерв'ю на телеканалі "24", коментуючи відповідну заяву генпрокурора Юрія Луценка. 

"На жаль, Україна - це єдина з європейських країн, в якій генпрокурор завжди анонсує щось: от буде підозра, от я внесу подання... Це, на жаль, величезна проблема для України, коли головний правник держави - більше політик, ніж генпрокурор. Але я не виключаю, що така підозра буде оголошена", - сказав Ситник.

Він додав, що не може виключати навіть, що ця підозра буде підписана уже в понеділок. "Можливо, в понеділок. Не знаю. Чим закінчиться справа - буде видно", - зазначив директор НАБУ.

Відповідаючи на запитання, як можуть розвиватися події після оголошення підозри, Ситник сказав, що, ймовірно, його відсторонять від посади, принаймні на час виборів. "Мабуть відсторонять тоді від посади, якщо підуть за таким сценарієм. Я думав, що вони будуть усувати мене через аудитора НАБУ. Але мабуть вирішили схилитися до силового сценарію і піти іншим шляхом - підозра, усунення від посади, принаймні на передвиборчий і виборчий період", - сказав Ситник.

На його думку, ця справа, розслідування якої триває уже 9 місяців, активізувалася зараз тому, що "розслідування НАБУ перед виборами носять велику загрозу для фігурантів проваджень". "Я ще раніше говорив, що будуть погрози, підозри і затримання. Як бачите, мій прогноз справджується. Але я до цього спокійно ставлюся. Шкода, що в спробах оголосити мені підозру чи навіть зупинити роботу НАБУ страждають журналісти", - підкреслив Ситник.

Читайте також: Справа Ситника: Луценко сказав, коли директору НАБУ вручать підозру

При цьому він наголосив, що на жодних зустрічах з журналістами не розголошував подібної інформації, яку йому закидають.

Як повідомлялося, генеральний прокурор Юрій Луценко в ефірі "Прямого" 14 вересня заявив, що ГПУ підготує підозру директору НАБУ Артему Ситнику у справі щодо можливого розголошення даних у справі Кулика і її буде оголошено після відповіді мобільного оператора щодо інформації з телефонів журналістів.

У листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

За даними слідства, розмова Ситника з українськими журналістами у форматі "оф-рекордз" відбулася в Києві у травні 2017 року. Сам Ситник заперечує, що під час цього спілкування порушив законодавство.

4 вересня видання "Радіо Свобода" опублікувало заяву, у якому висловило обурення ухвалою українського суду, який дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Того ж дня група депутатів підписали звернення до Луценка з проханням про невідкладний прийом через рішення суду про надання доступу ГПУ до телефону журналістки "Схем" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко запросив Седлецьку на закриту зустріч для пояснень, чому суд надав згоду на допуск до інформації в її телефоні, вона ж відмовилася від цієї пропозиції і запропонувала йому прийти на Радіо Свобода дати відкритий коментар щодо цієї ситуації. Луценко на ефір не прийшов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-