У чотирьох містах України відкриють центри з трансплантації - Супрун

У чотирьох містах України відкриють центри з трансплантації - Супрун

Укрінформ
В Україні планується створити мережу регіональних медичних центрів з трансплантації кісткового мозку дорослим та дітям.

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Не має так бути, щоб трансплантацію виконувала одна лікарня в країні. Ми плануємо відкрити центри з трансплантації у чотирьох містах. Час вкладати гроші у нашу систему трансплантації. І ми вже почали це робити. Зокрема, проголосовано закон про трансплантацію у Верховній Раді. Допоки в Україні не буде створено центрів трансплантації, ми продовжуватимемо витрачати кошти на лікування за кордоном. ... Також вже розроблено технічне завдання на єдину державну інформаційну систему трансплантації”, - зазначила Супрун.

Вона також поінформувала, що у Верховній Раді є подання від МОЗ на збільшення фінансування галузі трансплантації.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» (реєстраційний номер 2386-а-1). За це рішення проголосувало 255 народних депутатів.

19 червня 2018 року президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Читайте також: Операції з трансплантації нирок стануть дешевшими - МОЗ візьме частину витрат

Закон сприятиме впровадженню в Україні нової сучасної та безпечної системи трансплантології, яка дозволить повністю уникнути всіх ризиків з незаконної пересадки органів. Він передбачає створення Єдиного реєстру донорів та реципієнтів.

Згідно з законом стати донорами зможуть лише особи, які свідомо надали письмову згоду на посмертне донорство, або, якщо людина не залишила жодного волевиявлення, рішення щодо цього можуть прийняти її найближчі родичі. Донорами не зможуть стати невпізнані особи, загиблі від насильницької смерті та в зоні АТО/ООС, а також діти-сироти. Трансплантації на 100% фінансуватимуться державою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-