Організатор замаху на Гандзюк мовчав до вчорашнього дня - генпрокурор

Організатор замаху на Гандзюк мовчав до вчорашнього дня - генпрокурор

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що від свідчень у Службі безпеки України організатора замаху на активістку Катерину Гандзюк залежить відповідь на запитання, хто є замовником.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Ключове питання, хто організовував і замовляв цю справу. Організатора ми бачимо - і до вчорашнього дня він мовчав. Від його найближчих свідчень у СБУ залежить відповідь, хто є замовником", - заявив Луценко.

Він відзначив, що справа Гандзюк "звичайно, справа поліції. Але вже і справа Служби безпеки".

"Перше - щодо виконавців, її веде поліція, і до матеріалів цієї справи у СБУ є повний доступ. І друга справа - щодо замовників, її веде СБУ. Прокурорська група у цій справі у разі необхідності координує їх дії. І позавчора ми перебували на стадії, коли з чотирьох затриманих у справі троє чітко свідчили про свою роль у скоєнні злочину. Один з них купував кислоту, виконував замах, на його руках виявлено сліди хімічних опіків. Хімічні речовини знайдено; ми знаємо, де їх зберігали, переливали", - повідомив генпрокурор.

На запитання про те, що має зробити держава, щоб нападів на журналістів, волонтерів, цивільних активістів, правозахисників стало менше, Луценко відповів: "Окрім замаху на Гандзюк, був вчинено і ряд замахів - у тому числі смертельних - на людей, які позиціюють себе як активісти. Я навіть спеціально збирав прокурорів південних областей для того, щоб вони звернули увагу на можливий взаємозв'язок цих подій".

В той же час Луценко заявив, що зв'язок не встановлений, "але всі ці злочини розкриті. І в них немає нічого спільного".

"Тому давайте поки що дамо відбій підозрі, що ці напади були вчинені в рамках одного плану дестабілізації", - підсумував генпрокурор.

Читайте також: Напад на Гандзюк: підозрюваний за період служби в міліції отримав три стягнення

Як повідомлялося, вранці 31 липня у Херсоні невідомий облив кислотою співробітницю міської ради, відому громадську активістку Катерину Гандзюк. Потерпілу з опіками 30% тіла доставили в реанімацію. Лікарі оцінювали її стан як важкий.

Серед версій у розробці слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадська позиція і побутовий конфлікт. Справу розслідують за статтею "Замах на вбивство з особливою жорстокістю".

На початку серпня генпрокурор Юрій Луценко після того, як відвідав у лікарні Гандзюк, вирішив передати справу на розслідування СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-