Онкохворих дітей з Охматдиту консультуватимуть закордонні фахівці - МОЗ

Онкохворих дітей з Охматдиту консультуватимуть закордонні фахівці - МОЗ

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України у співпраці з Охматдитом вживають усіх заходів для виправлення ситуації, яка склалася через звільнення лікарів, заручившись підтримкою інших лікарень Києва та іноземних фахівців.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив речник МОЗ Олександр Ябчанка.

«Розуміючи складність ситуації та важливість безперебійної роботи відділення та референтної лабораторії МОЗ у співпраці з Охматдитом втілюють план негайного реагування. По-перше, лабораторія та відділення працюватимуть у позаштатному режимі. Проведення лабораторних досліджень буде забезпечено, зокрема, й розподілом навантаження на кілька медичних закладів Києва. По-друге, у нас є підтримка зарубіжних партнерів, які надаватимуть дистанційні та виїзні консультації. Вже підтвердили свою співпрацю фахівці з Італії та Литви. Також розробляється план стажування українських фахівців у клініках Євросоюзу. Підготовлено програму для молодих лікарів, які прагнуть опанувати фах трансплантолога та працювати в Охматдиті», - зазначив Ябчанка.

Він також наголосив, що реорганізація охорони здоров’я – це не просто зміна структури, штатного розпису, а й процес, спрямований на запобігання корупції. 

«Деякі відділення Охматдиту мали ширші повноваження, ніж інші, зокрема, й Центр дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Реорганізація Охматдиту не передбачає скорочення медичного персоналу лікарні. Кількість лікарів лишається незмінною, але 15 із загальної кількості перепрофільовуються: від керівників центрів заберуть адміністративні функції, що дасть можливість зосередитися їм на лікарській роботі», - зауважив Ябчанка.

Він поінформував, що у зв’язку з реорганізацією Охматдиту завідувачу центру Світлані Донській замість адміністративної роботи було запропоновано посаду лікаря-гематолога першого педіатричного відділення консультативно-діагностичної поліклініки Охматдиту, де вона відповідала б за консультування регіональних онкоцентрів та їхніх пацієнтів і направлення їх в Охматдит.

«Оскільки Донська відмовилася від запропонованої посади, з 20 серпня її було звільнено. Заввідділенням центру Олега Рижака було звільнено після службової перевірки та винесення доган за систематичне невиконання посадових обов’язків. Перевірка виявила у роботі Рижака низку порушень, зокрема, неподання замовлень на закупівлю лікарських засобів згідно з Національним переліком основних лікарських засобів, введення в оману батьків щодо наявності ліків на складі лікарні. Відтак батьки закуповували за власні кошти наявні у лікарні препарати...», - зазначив Ябчанка.

За його словами, було також зафіксовано численні скарги батьків щодо зловживання службовим становищем та отримання неправомірних виплат. 

Читайте також: Експерти канадської клініки тиждень консультуватимуть лікарів "Охматдиту"

 «Протягом тривалого часу Світлана Донська та Олег Рижак чинили тиск, залякували та підбивали на звільнення співробітників центру. Внаслідок цього 20 серпня написали заяви про звільнення 4 лікарі-гематологи (з 9 штатних посад), лікар-трансфузіолог та кілька працівників унікальної лабораторії Охматдиту. Оскільки пішла половина штату, для працівників, які лишилися тимчасово зросте робоче навантаження», - сказав Ябчанка. 

Він підкреслив, що МОЗ висловлює вдячність медикам, які сумлінно виконують свої обов’язки і не поставили власні інтереси вище за інтереси пацієнтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-