В Україні змінилася тенденція щодо способу передачі ВІЛ-інфекції - експерт

В Україні змінилася тенденція щодо способу передачі ВІЛ-інфекції - експерт

Укрінформ
В Україні змінилася тенденція щодо зараження на ВІЛ-інфекцію - з парентерального на статевий. За статистичними даними Центру громадського здоров’я, за січень-липень 2018 року в Україні офіційно зареєстровано 10 332 випадки ВІЛ-інфекції.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявила керівник проекту “Сталість ВІЛ-послуг” Ольга Трикуль.

“В Україні змінився спосіб передачі ВІЛ-інфекції серед осіб з уперше встановленим таким діагнозом. Спочатку він був парентеральний - через голку у кров при спільному споживанні наркотиків. Потім став переважати статевий шлях передачі. На сьогодні продовжує зростати частка осіб зі статевим (гомо- та гетеросексуальним) шляхом інфікування на ВІЛ-інфекцію. За три місяці 2018 року цей показник зріс з 63,8 до 66,1% порівняно з минулим роком. Водночас знизилися показники інфікування ін'єкційним шляхом - з 21,2% до 20 %”, - зазначила Трикуль.

За її словами, ВІЛ-інфекція в Україні вже давно вийшла з груп людей з ризикованою поведінкою і поширюється серед досить благополучних людей.

“Партнери тих, хто вживав наркотики, продовжуються жити своїм життям, вступають у нові стосунки, створюють свої родини та поширюють ВІЛ-інфекцію у суспільство. Серед пацієнтів з ВІЛ/СНІДом багато соціально благополучних людей. Це люди, наближені до середнього класу. Заразитися на ВІЛ-інфекцію можна через один незахищений статевий акт, після переливання крові, татуювання, візиту до стоматолога. Зараз у Києві є можливість зробити безоплатно швидкий тест на ВІЛ-інфекцію просто у кабінеті сімейного лікаря. Що раніше виявлять хворобу, то швидше призначать терапію”, - наголосила Трикуль.

Вона акцентувала, що сьогодні фіксують дуже високі показники виявлення та поширення ВІЛ-інфекції серед чоловіків, які вступають в інтимні стосунки з іншими чоловіками.

“Особливістю поширення ВІЛ-інфекції у цій групі населення є те, що деякі чоловіки, побоюючись, не визнають свого статусу. Але все одно займаються сексом з чоловіками у стані алкогольного сп'яніння або під дією хімічних наркотиків, “відриваючись” у нічних клубах. Потім такі чоловіки повертаються родину, де їм треба зображати інше життя. Вони продовжують жити із дружиною, іноді й з коханкою, “нагороджуючи” їх ВІЛ-інфекцією”, - наголосила Трикуль.

Читайте також: У Києві запровадили нову систему виявлення ВІЛ-інфекції

Також вона розповіла, що у липні 2018 року в Україні офіційно зареєстровано 1 516 випадків ВІЛ-інфекції. Серед громадян України та 22 - серед іноземців. У Києві проживає 23 тисячі осіб, які мають ВІЛ-інфекцію. З них 13 тисяч стоять на обліку в Центрі СНІД. Проблема - знайти ці 9 тисяч, які живуть у Києві, та почати їх лікувати. Це — надважливо. Коли людина лікується, вона не поширює ВІЛ-інфекцію у соціум.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві впроваджено нову систему виявлення ВІЛ-інфекції та надання медичних послуг ВІЛ-інфікованим людям. Уперше в Києві лікарі первинної ланки почали тестувати своїх пацієнтів на ВІЛ-інфекцію. Сімейний лікар під час прийому має можливість у себе в кабінеті зробити пацієнту швидкий тест на ВІЛ-інфекцію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-