Директор інституту стратегічних досліджень запевняє, що примусу до автокефалії не буде

Директор інституту стратегічних досліджень запевняє, що примусу до автокефалії не буде

Укрінформ
Голова Національного Інституту Стратегічних Досліджень Ростислав Павленко заявляє, що при об'єднанні та створенні єдиної помісної церкви жодного примусу не буде.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

"Наша задача зараз... зробити так, щоб питання об'єднання та створення єдиної помісної церкви, об'єднання православних, воно відбувалося добровільно, вільно, враховуючи всіх бажаючих, із дотриманням прав тих, хто з якихось причин захоче залишитися в єдності з російською православною церквою, - сказав Павленко. - Тому зараз найголовніше, щоб усе-таки лунав меседж миру і єднання, він був донесений і почутий усіма. ...Жодного примусу не буде, і навпаки, держава всією силою своїх структур, у тому числі й структур безпеки, якраз забезпечуватиме, щоб усе було відповідно до закону, мирно і добровільно, без того, щоб хтось спровокував якісь сутички".

На запитання журналіста, чи знає патріарх Варфоломій про хвилі дискредитації Вселенської патріархії у самій Росії, Павленко відповів: "Знають, вони дуже глибоко вивчають ситуацію, вони тримають контакт практично з усіма церквами і релігійними організаціями, передусім з православними, на різних рівнях, вони системно моніторять ситуацію". А також зазначив, що Вселенська патріархія має контакти з православними в Україні: "Мають (комунікацію - ред.) на різних рівнях; тисячолітня історія візантійської дипломатії дається взнаки - і вони чому точно надають належну увагу, це знанню та інформації. Звичайно, і постійна робота дипломатів - зокрема посольства України в Туреччині, Генерального консульства в Стамбулі, і ті робочі зустрічі, як відбувалися на різних рівнях з представниками Фанару, - вони всі сприяють постійному донесенню інформації, розумінню основних подій, які є в Україні, роз'ясненню якихось акцентів".

Читайте також: Ростислав Павленко: Незалежність церкви є одним із ключових питань нацбезпеки

Також коментуючи питання, чи не став процес надання Томосу відповіддю Вселенського патріарха на неявку росіян на Всеправославний собор, Р.Павленко зазначив: "Головна логіка і, скажімо так, ідеологія процесу надання автокефалії православній церкві України - це необхідність повернути до канонічного православного спілкування десятки мільйонів українських вірних, які не бачать себе разом з російською церквою... Щодо неявки Росії на Всеправославний Собор і дій на його зрив, а потім - невизнання результатів, я думаю, що вони просто чітко показали, на що спрямована Російська Федерація, як вона діє. Вселенська патріархія досить адекватно оцінює взаємовідносини Російської держави і російської церкви - і я думаю, що ці факти знову промовисто підтвердили: аргумент "не можна дратувати росіян, роблячи якісь кроки назустріч українцям", - це не аргумент. Ви можете не дратувати росіян - але вони все одно діятимуть так, як вважатимуть за потрібне, - зокрема й на шкоду вам, якщо вважатимуть за потрібне".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-