Луценко пропонує Тамразову угоду зі слідством

Луценко пропонує Тамразову угоду зі слідством

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко пропонує екс-керівнику ПАТ "Укргазвидобування" Олексію Тамразову укласти угоду зі слідством.

Про це він зазначив під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я особисто вважаю, що пан Тамразов міг би бути дуже добрим свідком і через інструмент угоди зі слідством дати остаточні покази про структуру, виконання обов'язків, кримінальні схеми та інші подробиці діяльності злочинної організації... Судячи з того, що він говорив прокурору Кулику під час зафіксованої НСРД (негласними слідчими розшуковими діями - ред.) розмови, те, що він передав на флешці, те, про що він розповідав журналістам, свідчить про його моральну готовність покінчити із цією організацією. Принаймні допомогти слідству це зробити", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що Тамразов був затриманий за ст. 256 Кримінального кодексу України (сприяння членам злочинної організації).

"В разі, якщо він не буде йти на угоду зі слідством, на жаль, його дії на посаді заступника голови "Укргазвидобування" та причетність до структур, на які виводилися кошти, про що свідчать відповіді на міжнародні запити і український фінмоніторинг, передбачають відповідальність по серйозним статям Кримінального кодексу", - додав Луценко.

За його словами, найближчим часом з Тамразовим будуть проведені усі необхідні слідчі дії, а також буде подане клопотання до суду про обрання йому запобіжного заходу.

Генпрокурор сказав, що слідство інкримінує Тамразову участь у злочинній організації Януковича, яка організувала схему привласнення коштів від продажу скрапленого газу.

Луценко зачитав журналістам довідку, у якій йшлося, що роль колишнього керівника ПАТ "Укргазвидобування" Борисова і його заступника Тамразова зводилася до використання наданих їм службових повноважень для сприяння іншим учасникам злочинної організації у заволодінні по пільговим цінам належним підприємству скрапленим газом і подальшим його перепродажем. Загалом, як вважає слідство, злочинна організація заволоділа газом ПАТ "Укргазвидобування" вартістю 2 млрд грн, а у подальшому цей газ був проданий уже за 5,7 млрд грн.

Луценко повідомив, що Тамразов у 2014 році почав співпрацювати зі слідством і надав багато викривальної інформації про роль олігарха Сергія Курченка у цій схемі. А кілька тижнів тому Тамразов під час зустрічі з прокурором Костянтином Куликом розповів деталі організації злочинної схеми і передав флешки з комп'ютерів "вищого ешелону цієї злочинної організації", однак тоді вперше був затриманий за спробу дати прокурору хабар за сприяння у знятті арешту зі скрапленого газу.

Читайте також: Тамразова випустили під заставу 3 мільйони гривень

Як повідомлялося, 9 серпня генпрокурор повідомив, що Тамразов був затриманий при спробі дати неправомірну вигоду в розмірі 200 тис. дол. прокурору ГПУ за сприяння у знятті арешту з майна у кримінальному провадженні, пов'язаному з діяльністю злочинної організації колишнього президента Віктора Януковича.

10 серпня суд у закритому режимі арештував Тамразова на два місяці з альтернативою застави в 3 млн гривень.

Пізніше він вийшов з-під арешту під заставу.

Олексій Тамразов займав посаду першого заступника голови правління ПАТ "Укргазвидобування" з 2010 по березень 2014 року.

Також Тамразов є власником видання Insider.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-