Епідемії кору в Україні немає, лише окремі спалахи - Центр громадського здоров'я

Епідемії кору в Україні немає, лише окремі спалахи - Центр громадського здоров'я

Ексклюзив
Укрінформ
Епідемії кору в Україні не спостерігається, а ситуація з поширенням цього інфекційного захворювання була прогнозованою.

Про це у коментарі Укрінформу заявив перший заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко.

“Ми не називаємо ситуацію з поширеністю кору в України епідемією. Це — спалахи, оскільки у нас реєструється збільшення захворюваності. У нас є нестабільна епідемічна ситуація щодо кору, але це прогнозований 5-річний циклічний підйом захворюваності на кір. Про це попереджали усі епідеміологи України - про те, що якщо українці не будуть вакцинуватися, циклічні спалахи кору будуть зростати і все більше охоплювати населення”, - наголосив Ляшко.

Він нагадав, що з 2008 до 2017 року показник охоплення щепленнями по кору, краснусі та паротиту в Україні жодного разу не перетнув 90 відсотків. А 2017 рік став першим за останнє десятиріччя, коли вдалося охопити щепленням 90% дітей першого року життя та 93% дітей до 6 років - ревакцинацією.

“У 2018 році ми бачимо позитивну динаміку щодо вакцинації проти кору, паротиту та краснухи серед планових щеплень. Також є позитивна динаміка щодо додаткових заходів з імунізації населення, яке свого часу пропустило вакцинацію. Однак українці продовжують хворіти на кір: діти, які не були вакциновані, а також почали хворіти й дорослі. Україна є лідером у Європейському регіоні щодо поширення кору. Якщо у нашій країні не буде змін щодо охоплення щепленнями, то це може загрожувати нашій країні, оскільки з кором можуть прийти особливо небезпечні хвороби — дифтерія, поліомієліт”, - зазначив фахівець.

Читайте також: За півроку в Європі на кір захворіла 41 тисяча чоловік, 37 померли - ВООЗ

Перший заступник гендиректора ЦГЗ наголосив, що МОЗ ужило кардинальних заходів для стримування поширеності кору. “Впроваджено трирічне планування, що дозволить розміщувати замовлення на три роки вперед, планувати поставки та вирішить проблемні питання наявності вакцин у кабінетах щеплень. Також дозволено вакцинувати залишками вакцин, закуплених у минулі роки, дорослих, які були у контакті з хворими, та групи ризику (медичних працівників, вчителів). Управлінські рішення зроблені наперед, залишилося тільки прокомунікувати з людьми, щоб вони зробили необхідні щеплення”, - зауважив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, за 6 місяців 2018 року в Україні зафіксовано найбільшу кількість хворих на кір серед країн Європи. За даними МОЗ, в Україні з початку року - до кінця липня на кір захворіли 26 692 людини, причому померло 13 осіб (серед них дев'ятеро дітей).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-