Молодих лікарів нагородять медаллю Святого Пантелеймона

Молодих лікарів нагородять медаллю Святого Пантелеймона

Укрінформ
У Києві в день цілителя Пантелеймона, 9 серпня, на церемонії, що відбудеться в Національному академічному театрі імені Івана Франка, п'ятьох кращих українських медиків нагородять орденом Святого Пантелеймона.

Про це повідомив на брифінгу голова Поважної ради ордена Святого Пантелеймона Василь Князевич.

"Ми відновлюємо покровительство Пантелеймона для української медицини, українського народу. Зранку в Софії  Київській, де є фреска Святого Пантелеймона, відбулося Богослужіння, де Святійший Патріарх Філарет відправив службу і помолився за здоров'я українських медиків, за мир. На службі були всі 20 номінантів цього року, володарі відзнаки та члени Поважної ради", - додав Князевич.

Він нагадав, що орден Cвятого Пантелеймона - відзнака за професіоналізм та милосердя - був заснований 10 років тому Міністерством охорони здоров'я та  трьома найбільшими християнськими церквами. Вперше урочистості з нагоди відзначення найкращих медиків України та нагородження їх орденом відбулися 9 серпня 2017 року.

"Цьогоріч на відзнаку подалося 340 осіб, що у 5 разів більше, ніж торік. Також цього року вперше ми запроваджуємо медаль Святого Пантелеймона - для молодих людей до 35-ти років, відзнака вручатиметься у трьох номінаціях: "Найкращий лікар", "За милосердя і ласку", "За науковий внесок". І ми виявили фантастичні речі, завдяки яким наші молоді лікарі визнаються в світі. І завдання цієї медалі - привернути до них увагу і зробити все, щоб вони залишалися тут", - підкреслив Князевич.

Він також повідомив, що  сьогодні відбулося засідання Поважної ради, де з 20-ти відібраних номінантів таємним голосуванням було визначено переможців у п'яти номінаціях ("Найкращий лікар", "Найкращий медичний працівник", "Новатор охорони здоров'я", "За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров'я", "Взірець служіння суспільству"), а також 3-х майбутніх володарів медалей. Їхні прізвища озвучать під час церемонії нагородження  на сцені Національного театру імені Івана Франка. Крім ордена Святого Пантелеймона, кожен з переможців отримає 100 тисяч гривень. А володарі медалі - по 10 тисяч. 

"Мета нагороди - підняти престиж медичного фаху, відновити довіру до нього і до нагороджених, бо система відбору - унікальна, за незалежними правилами, якої більше немає в Україні", - сказав Князевич.

На брифінгу виступили номінанти: Зоя Дячко - медична сестра з Немирівської районної лікарні, яка пропрацювала в ній уже 50 років, з 1968-го (номінація "Найкращий медичний працівник"); Геннадій Охматенко - підполковник медичної служби, начальник хірургічного відділення Запорізького військового госпіталю (номінація "Найкращий лікар"); Костянтин Руденко - кардіохірург, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова з науково-координаційної роботи (номінація "За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров'я").

"Події на сході вивели військову медицину на належний рівень. Вона в деяких питаннях нині значно перевершує цивільну медицину. І такі нагороди потрібні для військової медицини, для військових медиків - як підтримка за те, що вони працюють на передовій, витягують поранених з поля бою", - підкреслив Охматенко.

Він також додав, що для нього це вже третя війна, яка відрізняється від Афганістану та Іраку тим, що убитих та поранених тут набагато більше, особливо багато їх було у 2014-15 роки. За його словами, він тричі був у АТО, за 4 роки прооперував близько 1400 бійців. 

Читайте також: Лабораторія назвала причину масового отруєння в ресторані на Волині

Костянтин Руденко зазначив, що ця відзнака вкрай важлива, тому що вона від громадськості, і він не знає жодної такої нагороди, де б претенденти пройшли такий відсів. 

"Я представляю галузь кардіохірургії, напрямок боротьби з раптовою серцевою смертю, з кардіоміопатіями. Нам є чим пишатися, і ті здобутки, які ми останніми роками напрацювали саме в кардіоміопатії, дають змогу нам представляти свої результати в Європі, у США, а останніми місяцями - і оперувати разом з ними", - підкреслив кардіохірург. 

Як зазначалося, участь у церемонії нагородження кращих медиків візьмуть понад 800 медиків з усієї України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-