"Оздоровлення" дітей: порушення санітарних вимог знайшли у кожному п’ятому закладі - 30.07.2018 16:57 — Новини Укрінформ
"Оздоровлення" дітей: порушення санітарних вимог знайшли у кожному п’ятому закладі

"Оздоровлення" дітей: порушення санітарних вимог знайшли у кожному п’ятому закладі

872
Ukrinform
З початку оздоровчої кампанії Держпродспоживслужба виявила порушення вимог санітарного законодавства у кожному п’ятому закладі оздоровлення та відпочинку дітей.

Про це повідомила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко під час підсумкової колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, інформує у понеділок прес-служба відомства.

"З початку оздоровчої кампанії посадові особи терорганів Держпродспоживслужби взяли участь у 10,5 тис. обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей. Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у кожному п’ятому закладі - 2283 (22%), що більше, ніж у 2017 році, – 17,6%", - йдеться у повідомленні.

За словами Григоренко, виявлені порушення стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутності погодженого примірного меню та постачальників продуктів харчування, непроведення дезінфекційних заходів, незавершення ремонтних робіт, неналежного стану або кількості холодильного та технологічного обладнання харчоблоків, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників та допуск до роботи без проходження медоглядів.

Читайте також: Денісова про "Орлятко" та "Яструбок": один власник і схожі порушення

Було також встановлено недостатній контроль за організацією харчування дітей, у тому числі: недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення поточності виробничих процесів, порушення технології приготування готових страв, використання заборонених у закладах оздоровлення харчових продуктів, порушення організації питного режиму, недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів та добових проб, відсутність документів, що засвідчують якість і безпеку харчових продуктів, використання пластмасового посуду багаторазового використання, реєструвалась недостатня кількість посуду, мийних та дезінфекційних засобів тощо.

Як зазначається, упродовж червня у зв’язку з виявленням Держпродспоживслужбою зазначених порушень не відкрилося 25 (у 2017 році – 12) закладів оздоровлення/відпочинку. Водночас без погодження із Держпродспоживслужбою було відкрито 42 (у 2017 році – три) заклади оздоровлення/відпочинку.

Норм харчування заклади оздоровлення в середньому дотримувалися на 98,3%, а заклади відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів - на 84,6%.

За даними лабораторних досліджень, відхилення з калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 5,1% проб, бактеріологічне забруднення готових страв встановлено у 2,5% проб, питома вага позитивних змивів на умовно патогенну мікрофлору з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення становила 3,3%.

З метою оцінки якості питної води проведено 13,2 тисячі досліджень проб питної води за бактеріологічними та за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за бактеріологічними показниками склав 6,1%, за хімічними показниками – 14,8%; досліджено 375 проб води відкритих водойм за бактеріологічними показниками, з них показник відхилень склав 1,3%, повідомили у відомстві.

Посадові особи Держпродспоживслужби надали 820 приписів та 21 розпорядження керівникам закладів з метою приведення закладів до відповідних вимог, накладено 6 штрафів, відсторонено від роботи 14 працівників, що не пройшли періодичний профілактичний медичний огляд, поінформовано про порушення вимог санітарного законодавства правоохоронні органи.

Загалом, за словами Григоренко, з початку оздоровчої кампанії було відкрито майже 9,2 тис. закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 409 закладів оздоровлення та майже 8,8 тис. відпочинку. Готовність до роботи в червні закладів оздоровлення склала в середньому по Україні 97,2%, відпочинку – 96,1%.

Як повідомляв Укрінформ, улітку цього року мали місце кілька випадків масового отруєння в дитячих таборах. Так, у Лиманському районі Донецької області в дитячому центрі оздоровлення і відпочинку "Орлятко" 16 липня 60 дітей відчули погіршення здоров'я, нудоту, у них підвищилася температура, згодом їх госпіталізували. Станом на 19 липня кількість госпіталізованих із цього табору до медичних закладів зросла до 94 осіб. Усього в таборі відпочивали 134 дитини. За даними Донецького обласного лабораторного центру МОЗ, у 18 із 94 хворих підтверджено діагноз "гостра дизентерія Зонне".

Читайте також: Табір "Орлятко" закрили поки на 10 днів

Крім того, у приватному дитячому таборі "Славутич" Переяслав-Хмельницького району Київської області отруїлися 12 дітей, одна дитина впала в кому. Зокрема, 2 липня 11 вихованців спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з художньої гімнастики "Школа Дерюгіних" звернулися до медпункту табору зі скаргами на розлад травлення, слабкість та головний біль. За фактом масового отруєння дітей у дитячому таборі в Переяслав-Хмельницькому районі прокуратурою Київської області розпочато кримінальне провадження.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>