1030 років хрещення Русі. Хресна хода. Частина перша – Московський патріархат

1030 років хрещення Русі. Хресна хода. Частина перша – Московський патріархат

Аналітика
Укрінформ
У Києві почалося відзначення чергової річниці хрещення Русі, яке нині об’єктивно перетворилося на суцільну політичну демонстрацію

Ще одна особливість: ця демонстрація складається з двох антагоністичних частин, розведених у часі – 27 і 28 липня. Московський та Київський патріархати відзначають річницю окремо, і мають абсолютно протилежні політичні цілі – перший прагне продемонструвати владу Росії над душами мільйонів українців, другий – рішучість цю владу зруйнувати.

Отже, п’ятниця, 27 липня. На Володимирській гірці перед початком хресної ходи Української православної церкви Московського патріархату – святковий молебень до дня 1030-річчя хрещення Русі. Після нього – хресна хода – через Європейську площу – повз Кабмін і Верховну Раду – до Києво-Печерської лаври.

Приїжджих у Києві бачили з самого ранку. О 9:45 при вході на станцію метро “Житомирська” кореспондент Укрінформу помітив натовп – близько півсотні жіночок-паломниць в хустинках в супроводі батюшки явно прямували на хресну ходу. Таких груп спостерігалося немало. Деякі крокували ледве не строєм, як ото колона монахинь – по Хрещатику, де їх зняли для ФБ навпроти будівлі Київської міської адміністрації.

Для руху транспорту були перекриті вулиці Хрещатик, Грушевського, Європейська площа, Володимирський узвіз, вулиця Трьохсвятительська та Паркова дорога. Проходячи Хрещатиком об 11:40, кореспондент Укрінформу помітив натовп паломників з близько ста людей біля станції метро Хрещатик. Станом на 11:45 вхід на площу зі сторони Хрещатика був перекритий невисокими металевими огорожами, біля яких чатували близько півсотні нацгвардійців, полісменів і кінологів.

Силовики нашвидкуруч за допомогою ручних металошукачів перевіряли рюкзаки і сумки всіх, хто прямував на Володимирську гірку. Віряни прибували переважно групами у складі місцевих єпархій по 30-50 людей. Їх було помітно неозброєним оком – у своїй більшості жіночки  від 40-50 років і старші, вдягнені у скромні сукні чи спідниці з кофтинами (жодних штанів!) і з хустинками на голові. У руках декого з них – ікони Божої матері та хрести. А от георгіївських стрічок чи ж то  зображень Сталіна чи Миколи ІІ, на відміну від минулорічної хресної ходи Московського патріархату, цього разу практично не спостерігалося. Пізніше, це підтвердила і поліція. І взагалі, атмосфера була відчутно спокійнішою порівняно з тим же минулим роком.

Увагу кореспондента привернула група вірян з Олександрійської єпархії, що об 11:50 прибула до входу на Європейську площу. Першими з них на площу пройшли зо два десятка дітей віком 12-15 років. Всіх одягли як на парад – білий верх (футболки з написом Олександрійська єпархія) і чорний низ. За дітьми одразу прямували дорослі –  знову ж таки – у своїй більшості немолоді жіночки.

12-та. До входу на Європейську площу людей стало прибувати більше. Єпархії Бердянська, Херсонська, Роменська... Йшли догори по Трьохсвятительській вулиці до верхнього входу на Володимирську гірку. Розраховуючи на безвідмовність людей, які йшли молитися, своєї нагоди не втрачали різноманітні жебраки: “Допоможіть доньці (матері, сестрі чи ще комусь) зібрати на операцію», «Пожертвуйте на храм...” Що й казати – для жебраків це був врожайний час, бо гроші їм жертвували.

Станом на 12:17 Володимирська гірка, головна алея верхньої тераси були заповнені людьми. При вході з вулиці Трьохсвятительської – ще одна огорожа з групою силовиків та організаторів, які знову ж перевіряли всіх учасників.

Вздовж центральної алеї нижньої тераси, що веде до пам'ятника Володимиру, вишикувалися сотні приїжджих, на табличках яких значилися назви єпархій зі всієї України – Запорізька, Тернопільська, Івано-Франківська, Дніпровська, Одеська, Чернігівська... Люди тягнули  руки до священнослужителів, просячи благословення.

О 12:30 на площі, що довкола пам'ятника, в кілька рядів вишикувалося духовенство у святковому золотому вбранні. В цей час на гірку прибуває VIP-делегація депутатів – Опоблок – Олександр Вілкул, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич, Вадим Новинський, Михайло Добкін і позафракційний колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин.

Хресна хода УПЦ МП / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Молебень, який проводив предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій, почалася рівно о 13-й та тривав близько півгодини. Після того віряни рушили через Європейську площу в напрямку Києво-Печерської лаври організованою колоною, яку очолило духовенство.

Кореспонденту Укрінформу вдалося поспілкуватися з деякими учасниками ходи про їхні враження:

“Я тут перший раз, приїхала з Жашківського району, дуже сподобалося, з радості хочеться плакати. Буду в наступні роки теж приїжджати” – говорить пані, яка назвалася Катериною.

“Тут дві Катерини стоїть, – каже худенька бабуся, що стоїть по сусідству. Мені буде 82 роки, а я ось ще приїхала. Якби я не приїхала – то не могла б ні спати, ні їсти. Я так люблю цю Русь! А це наша земля спільно, і мені навіть шкода, що на Росію ображаються. Я сама родом з Росії, а живу тут з 1955 року, коли сюди приїхала і вийшла заміж. А це свято – така благодать, наче ми на небі знаходимося. Я приїхала з Івано-Франківської області, нам два автобуси найняли”.

“Я тут втретє, я сам з Запоріжжя. Мені тут спокійно і є впевненість у тому, що Господь все зробить так, як треба ”. А погано налаштовані це які – перепитую. Ну ви ж розумієте, кого я маю на увазі”, – каже Сергій Володимирович.

А натовп тим часом йде вперед, заповнюючи собою спуск від Володимирської гірки та Європейську площу. І навіть стоячи на горі вулиці Трьохсвятительської стає видно, що людей багато, що колона простягається аж до будівлі Кабміну. Колону з двох боків супроводжували правоохоронці.

Хресна хода / Фото: Анатолій Сірик. Укрінформ

Але от чи дійсно всі віряни приїхали з різних куточків України добровільно? У кореспондента Укрінформу склалося враження, що багато людей були налаштовані щиро. За тим, що провокаційних гасел і яких-небудь «ікон Сталіна» пов’язаних колорадськими стрічками, не спостерігалося, відчувалася цілеспрямована робота організаторів. Хоча, як кажуть, за всіма не вгледиш.  Журналісти “Прямого”, наприклад, зафіксували, що учасникам хресної ходи біля метро Арсенальна роздавали гроші – кожному по 200 гривень. Ну, у нас уже давно без цього не обходиться.

Телеканал «Інтер» прогнозовано заявив, що в хресній ході УПЦ(МП) взяло участь… аж 200-250 тисяч прочан. Поліція каже, що демонстрація 27 липня зібрала 15-20 тисяч учасників. Суб’єктивне враження кореспондента Укрінформу близьке саме до цієї цифри. Хоча можливо, їх було і більше, але точно далеко не стільки скільки наснилося відомому своєю позицією телеканалу.

Що тут можна додати? Ми вже писали вчора, що реальність в Україні склалося така, що у підсумку чимало залежить від того, як пройдуть суботні заходи, організовані Київським патріархатам. Кількість має значення. Робіть висновки.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-