Порошенко подякував патріарху Варфоломію за твердість щодо Томосу

Порошенко подякував патріарху Варфоломію за твердість щодо Томосу

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко заявив, що Україна очікує на прийняття Томосу про автокефалію Української православної церкви у суворій відповідності до канонічних норм, і подякував Вселенському патріарху Варфоломію за тверду позицію стосовно України.

Про це він заявив під час зустрічі з делегацією від Вселенського патріархату, що прибула до Києва на святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі-України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чекаємо рішення нашої Матері-Церкви щодо Томосу, чекаємо рішення Синоду. Ми дуже дякуємо за твердість, яку демонструє Його Всесвятість зараз по відношенню до України з боку Матері-Церкви. Ми впевнені, що зараз це рішення має бути прийняте у суворій відповідності до канонічних норм», - зазначив Порошенко.

Водночас він запевнив, що світська влада в Україні не втручається у церковні справи.

«Світська влада і держава не мають права і не повинні втручатися в церковні справи, особливо, якщо ця держава є іноземною», - підкреслив Президент.

Зі свого боку єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Еммануїль Галльський зауважив, що Вселенський патріархат дійсно прагне, аби «Україна була об'єднана, щоб церкви в Україні були об'єднані».

«Ми докладаємо всіх наших зусиль для досягнення цієї мети», - наголосив він.

Митрополит також нагадав, що нещодавно делегація Вселенського патріархату об'їздила інші автокефальні православні церкви для того, щоб прийняти рішення про надання Україні Томосу, підкресливши, що це є першим етапом у питанні надання автокефалії.

Члени делегації передали Президентові послання Вселенського патріарха Варфоломія. Відповідно до зачитаного тексту послання, патріарх відзначив, що «духовний святий зв'язок між Константинополем і Києвом, із якого бере початок ваша (Українська - ред.) держава, є нерозривним і протягом століть посилений через правдиву любов і вірність, а історія про це свідчить золотими літерами, особливо у серцях людей».

Як повідомляв Укрінформ, з нагоди відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі 27 і 28 липня у Києві проводяться молебні й хресні ходи - 27 липня Московського патріархату; 28 липня - за єдину Помісну українську православну церкву, участь у якій планують взяти представники різних конфесій.

Читайте також: Порошенко зустрівся з представниками Вселенського патріарха

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня 2018 року заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення єдиної Помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-