Міжнародних експертів для Антикорупційного суду знайдуть до 15 вересня

Міжнародних експертів для Антикорупційного суду знайдуть до 15 вересня

Укрінформ
Зацікавлені міжнародні організації нададуть Вищій кваліфікаційній комісії суддів України орієнтовно до 15 вересня свої пропозиції щодо складу Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яка братиме участь у відборі суддів до Вищого антикорупційного суду.

Відповідне рішення було погоджено за результатом першої координаційної наради з представниками міжнародних організацій та дипломатичних установ щодо створення Вищого антикорупційного суду, інформує прес-служба ВККС. 

Зокрема, як зазначається в повідомленні, окрему частину заходу було присвячено питанню створення Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яка відповідно до законодавства утворюється строком на шість років Вищою кваліфікаційною комісією суддів України для сприяння їй у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду та є її допоміжним органом.

«Учасниками зустрічі було погоджено, що зацікавлені міжнародні організації нададуть Комісії свої пропозиції стосовно кандидатур до складу ГРМЕ орієнтовно до 15 вересня 2018 року», - ідеться в повідомленні.

Голова ВККС Сергій Козьяков висловив сподівання Комісії, що міжнародні організації запропонують до складу ГРМЕ найдосвідченіших та найкомпетентніших професіоналів.

Також повідомляється, що сторони погодили ще ряд кроків у координуванні процесу створення ГРМЕ та домовилися продовжувати співпрацю у питаннях сприяння проведенню конкурсу до ВАС у формі таких нарад.

Окрім того, під час зустрічі Козьяков поінформував міжнародних партнерів про організаційні особливості конкурсу до ВАС, етапи та орієнтовні строки його проведення, а також повідомив, що на офіційному веб-сайті Комісії 24 липня вже розпочато реєстрацію намірів для участі у конкурсах на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду, зокрема Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. 

Як інформує прес-служба ВККСУ, участь у зустрічі взяли взяли представники Міністерства закордонних справ України, Державної судової адміністрації України, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Світового банку, Організації економічного співробітництва і розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Ради Європи, Програми розвитку ООН, посольств Канади та Сполучених Штатів Америки, Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу та інших зацікавлених організацій.

Як повідомлялося, 7 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційний суд» і визначила засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду (ВАС) як вищого спеціалізованого суду у системі судоустрою, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їхньої діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Читайте також: Конкурс до Антикорупційного суду: ВККС відправила запрошення до Громадської ради

21 червня парламент згідно з вимогами Конституції ухвалив так званий “технічний” закон про створення Вищого антикорупційного суду.

Згідно з законом, з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-