Мін’юст готує закон про реєстрацію проживання на початок політичного сезону

Мін’юст готує закон про реєстрацію проживання на початок політичного сезону

Укрінформ
Міністерство юстиції спільно з міністерством внутрішніх справ напрацьовують проект законодавчих змін, спрямованих на запровадження онлайн-формату реєстрації зміни місця проживання.

Про це розповів міністр юстиції Павло Петренко в інтерв’ю аналітичному порталу “Слово і діло”, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

За словами урядовця, зважаючи на те, що пропискою, як і видачею паспортів, опікується МВС, для реалізації послуги онлайн-прописки працює спільна робоча група міністерства юстиції і міністерства внутрішніх справ, прикордонної служби, міграційної служби, яка розробила низку законодавчих ініціатив.

“Їх (законодавчих ініціатив — ред.) немає в загальному доступі, ми плануємо їх презентувати, я думаю, на початку наступного політичного сезону, у вересні, спільно з Арсеном Аваковим”, - зазначив Петренко.

Водночас він підкреслив, що існує технічний момент, який не дозволить швидко запустити цей сервіс одночасно по всій країні, – це відсутність єдиної бази даних або єдиного реєстру місця проживання громадян.

Читайте також: З вересня запрацює "гаряча лінія" для скарг на медпослуги

Міністр розповів, що найбільш “просунутий” у питанні реєстру – Київ, де завдяки програмі “Картка киянина” будували модель обліку жителів Києва “більш-менш правильно”, але є й такі регіони, де все досі відбувається в паперовому вигляді.

Петренко нагадав, що наразі в Україні вже з’явився так званий демографічний реєстр, куди вносяться дані, коли громадяни отримують ID-картку. За його даними, цей “демографічний реєстр” наповнюється еволюційно, у ньому поки немає даних навіть про 50% громадян України, а є інформація щодо тих, хто вперше отримує паспорт, хто втратив паспорт, пошкодив і отримав документ за новою процедурою.

“Ідея, яку ми відпрацювали в законопроекті: дати можливість здійснювати онлайн-перереєстрацію місця проживання тим, хто отримав ID-картку. Тому що їхні персональні дані вже є в одній базі даних, тобто в єдиному демографічному реєстрі. Ті хто, на жаль, мають паперовий паспорт, мають опцію: піти замінити паперовий паспорт на ID-картку і отримати додаткові сервіси, в тому числі, спрощений сервіс щодо зміни місця проживання. Або ж за старою процедурою подавати документи щодо зміни місця проживання, зберігши за собою паспорт старого зразка, тому що закон не обмежує строк дії цих паспортів”, - зауважив урядовець.

Міністр також додав, що після ухвалення відповідного законопроекту розпочнеться його пілотна імплементація по областях, починаючи з Києва і, можливо, ще з якогось регіону та протягом “розумного строку – до року” сервіс буде запроваджено у декількох регіонах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-