Українська церква отримає автокефалію ще цьогоріч – Філарет

Українська церква отримає автокефалію ще цьогоріч – Філарет

Укрінформ
Вселенський патріарх Варфоломій надасть Україні Томос про автокефалію, коли поінформує про своє рішення всі помісні церкви.

Таке переконання висловив предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в інтерв'ю LB.ua.

"Було створено спеціальну комісію із трьох митрополитів Константинопольського патріархату, які й об’їжджають всі помісні церкви. Важливо розуміти: вони не просять згоди на надання Томосу, а просто інформують про відповідний намір Константинополя", - сказав Філарет.

Він нагадав, що Вселенський патріарх і сам може надати Томос, без попередньої згоди на те інших православних церков.

"Оскільки делегація ще не об’їхала всі помісні церкви, то оголошення рішення щодо Томосу трохи затягується. Згідно з процедурою, за результатами об’їзду делегація має підготувати відповідний звіт, який розглядатиметься на засіданні Синоду. І вже по факту прийматиметься рішення. Згідно з інформацією, яка є зараз у нас, Томос буде надано вже в цьому році. Коли саме – за місяць чи восени – конкретики немає, але точно в цьому році". – наголосив глава УПЦ-КП.

Читайте також: Експерт пояснила, чому Константинополь зволікає з Томосом для України

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати томос про автокефалію православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня прийняла постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія відносно створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-