Україна переходить на міжнародний класифікатор медичних виробів

Україна переходить на міжнародний класифікатор медичних виробів

Фото
Укрінформ
В Україні буде запроваджено міжнародний класифікатор GMDN (Global Medical Device Nomenclature), який використовується для чіткої ідентифікації матеріалів, інструментів, імплантів та медичного обладнання.

Відповідний меморандум щодо запровадження стандарту GMDN підписали Міністерство охорони здоров'я, Міністерство економічного розвитку та торгівлі та агентство GMDN у Великій Британії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Впровадження класифікатора GMDN для визначення всіх медичних виробів та обладнання, яким користуються у всіх провідних країнах світу та який буде інтегровано до електронної систем закупівель Prozorro, змінить ринок медичних виробів. По-перше, це допоможе МОЗ чітко і швидко формувати запити для закупівель медичних виробів через міжнародні або українські організації - замість 10 сторінок пояснень до технічного завдання ми будемо писати короткі коди для виробів, що нам потрібні. По-друге, для МЕРТ це ще один інструмент подолання корупції у закупівлях, бо після впровадження його в систему Prozorro лобіювання конкретного постачальника стане неможливим", - сказала на підписанні меморандуму в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, для лікарів і лікарень це значно спростить закупівлі, адже назва і характеристика кожного медичного виробу визначатимуться коротким кодом, а деталі опису міститимуться в єдиній інформаційній базі, поєднаній з Prozorro, і буде простіше знаходити ті речі, які потрібно закуповувати.

Супрун зазначила, що введення класифікатора по медичним виробам також дозволить спростити українським виробникам вихід на світові ринки, оскільки класифікатор діє в понад 70 країнах світу і визначає єдині стандарти для кожного медичного виробу.

Окрім цього, як повідомив на підписанні меморандуму заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик, з впровадженням класифікатора GMDN удосконалиться процедура розмитнення медичних виробів, які поступають в Україну, і водночас "покращиться експортний потенціал тих матеріалів, які виробляються вітчизняним виробником". 

Читайте також: Обери свого лікаря: Супрун назвала області-лідери

GMDN (Global Medical Device Nomenclature) - міжнародний класифікатор, який використовується для чіткої ідентифікації матеріалів, інструментів, імплантів та медичного обладнання, що використовують 7,5 тис. виробників медичних виробів та медичної техніки у більше ніж 70 країнах світу. Містить близько 1 млн позицій медичних виробів. Наразі МОЗ планує до кінця року перекласти до 30 тисяч першочергово необхідних кейсів медичних виробів та інтегрувати класифікатор в електронну систему закупівель Prozorro. Також МЕРТ та МОЗ розробляють типові рекомендації стосовно того, як має бути оформлена тендерна документація по закупівлям ліків, медичних виробів.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-