На Інститутській проведуть нові слідчі експерименти у справах Майдану – Горбатюк

На Інститутській проведуть нові слідчі експерименти у справах Майдану – Горбатюк

Укрінформ
З вівторка на вулиці Інститутській у Києві розпочнуться додаткові слідчі експерименти, що триватимуть до 3 місяців, для відтворення епізодів 20 лютого 2014 року у справах Майдану.

Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк на прес-конференції "Координація слідчих дій у процесі меморіалізації і музеєфікації на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Буквально із сьогоднішнього дня будуть організовані проведення перших слідчих експериментів... Ми для себе плануємо не пізніше 3 місяців ці слідчі дії завершити", - сказав Горбатюк.

Він нагадав, що слідчі експерименти організовувалися і на етапі до передачі в суди обвинувачень у суді в 2015-16 роках, а також під час судового розгляду цих справ.

Водночас він зазначив, що з різних причин ті експерименти або не були завершені, або з'явилися нові відеозаписи та інші докази, на основі яких необхідно проводити додаткові експерименти.

Горбатюк наголосив, що крайній строк у 3 місяці на проведення цих експериментів обраний з урахуванням усіх можливих чинників, які можуть впливати на ці експерименти. Проте він не виключив, що експерименти можуть бути завершені і до вказаного строку.

Горбатюк також повідомив, що запрошення для проведення слідчих дій передані захисникам колишніх беркутівців, які є обвинуваченими в справах Майдану.

"Чи вони погодяться, чи ні на теперішній час не відомо, але якщо вони погодяться, то, звичайно, вони будуть брати участь в цьому слідчому експерименті", - сказав начальник управління спеціальних розслідувань.

За його словами, слідчі планують, за можливості, провести додаткові експерименти щодо 48 вбивств, які мали місце на вулиці Інститутській 20 лютого.

Окрім того, Горбатюк нагадав, що управління зараз займається питанням створення ЗD-моделі вулиці Інститутської для відтворення подій, що мали місце у часи Революції Гідності.

"Створення 3D-моделі вулиці Інститутської може створити таку ситуацію, що ми зможемо раніше завершити ці роботи і не перешкоджати, не створювати заборон для проведення будівельних робіт", - підкреслив Горбатюк.

За його словами, роботи над комп'ютерним моделюванням проводились понад 2 роки, але через відсутність необхідної потужної комп'ютерної техніки не були завершені. Після закупівлі такої додаткової техніки 3D-модель буде завершена.

Читайте також: Горбатюк сказав, скільки обвинувальних актів у справах Майдану направлено до суду

Як повідомлялося, раніше Горбатюк у коментарі Укрінформу зазначав, що припис прокурора про заборону будівництва Музею Революції Гідності по вулиці Інститутській в Києві діятиме впродовж 2-3 місяців, до завершення слідчих експериментів.

У березні 2017 Президент Петро Порошенко узаконив надання землі під "Музей Революції Гідності".

14 вересня 2017 року Київрада надала земельну ділянку орієнтовною площею 1,22 га для музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-