Дифтерія в Україні: третій випадок захворювання і низька вакцинація

Дифтерія в Україні: третій випадок захворювання і низька вакцинація

Укрінформ
В Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію. Міністерство охорони здоров'я закликає населення вакцинуватися.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"В Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію, захворів підліток 15 років у Київській області, діагноз підтверджений лабораторно. Дитині ввели протидифтерійну сироватку, її стан стабільний, зараз хлопець перебуває в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні в  Боярці", - йдеться у повідомленні.

МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити щеплення проти дифтерії дітям, які пропустили його за календарем вакцинації, вчасно вакцинувати дітей за графіком, згідно з календарем профілактичних щеплень, а також нагадує про обов'язкову ревакцинацію дорослих від дифтерії кожні 10 років.

Читайте також: В Україні оновили календар щеплень - Супрун показала зміни

Зазначається, що вакцина є в наявності в усіх регіонах України і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.

Для дітей централізовано закуповується вакцина проти кашлюка, дифтерії та правця АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом), що дає найкращий захист. Також наявна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих.

На 1 червня 2018 року в Україні наявні 2,2 млн доз вакцини АКДП, 557 тис. доз АДП та 5,2 млн доз АДП-М.

Водночас, у МОЗ наголошують, що рівень вакцинації проти дифтерії залишається низьким - лише половина українських дітей торік отримала захист третьою дозою вакцини АКДП у віці 18 місяців і менше половини дорослих.

У відомстві повідомили, що в разі захворювання на  дифтерію необхідне введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка нейтралізує дію дифтерійного токсину. Наразі в Україні наявні 800 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу країна отримала наприкінці 2017 року. Препарати мають сертифікат якості GMP, що гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється за стандартами якості, які відповідають її призначенню, та відповідно до вимог реєстраційного досьє.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція, передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, які дуже погано знімаються з поверхні. Це може ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити: загальну слабкість, біль у горлі, набряк мигдалин, слизових оболонок ротоглотки. Якщо ви відчули якийсь із цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-