Україна попрощалася з Левком Лук'яненком

Україна попрощалася з Левком Лук'яненком

Фото, відео
Укрінформ
Левко Лук'яненко був людиною незламною і безкомпромісною в боротьбі за незалежність України, водночас він був надзвичайно людяним, і законфліктувати з ним навіть у суворих умовах таборів було дуже важко.

Так про нього згадували ті, хто прийшов попрощатися з українським дисидентом, політиком, Героєм України, автором Акту проголошення незалежності України, у своїх виступах на церемонії прощання та в розмовах із журналістами в клубі Кабінету міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я щасливий тим, що мені довелося близько знати цього чоловіка", - сказав колишній політв'язень, співкамерник Левка Лук'яненка та Василя Стуса - Василь Овсієнко.

Він розповів, що у 1982-84 роках разом з Лук'яненком перебував у таборі в селі Кучино Пермської області на Уралі.

"Я був з Василем Стусом у 18-ій камері, Левко - у 19-ій. Там було чоловік 30, і більшість - українці. Василь Стус, оцінюючи Лук'яненка, сказав: "Ото - чоловік!". Це звучало по-євангельському: "Се - человек!". Так Пілат сказав про Ісуса Христа. Та висока оцінка була цілком справедливою, бо я не знаю більш авторитетного політв'язня. Водночас, хоч в ув'язненні стримуватись від конфліктів було надзвичайно тяжко, Левко ні з ким не мав ніяких конфліктів, ніколи, бо він умів гасити ті конфлікти. Законфліктувати з ним було проблематично", - наголосив Овсієнко.

На Байковому кладовищі поховали Левка Лук‘яненка / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Він нагадав, що після відбуття покарання вони відновили Українську Гельсінську групу, котра швидко переросла у політичну партію - 29 квітня 1990 року провели установчі збори, що стали установчим з'їздом Української республіканської партії, яку Лук'яненко і очолив. А останнім часом вони клопоталися про те, щоб зберегти пам'ять про політв'язнів.

Йосип Зісельс, керівник Конгресу національних громад України, колишній політв'язень, член Української Гельсінської групи, розповів журналістам, що вони з Лук'яненком сиділи в таборах в один час, але в різних місцях.

"Я знав про нього, він - про мене як одного з нових членів Гельсінської групи... Я дуже цінував те, що він знає про мене. Потім, коли це нарешті скінчилося - тюрми і табори, - ми з ним познайомилися ближче. Працювали в Українській Гельсінській спілці, він був дуже активним", - розповів колишній політв'язень.

Зісельс підкреслив: Лук'яненко був велетнем духу, великою людиною, великим борцем за волю України.

"Я бачу на деяких людях знак Бога - що Бог поклав на них свою руку при народженні і надав їм сили витримати ті випробування, які їм випадають на життя. Він був дуже сильною людиною. Можливо, це у розмові з ним не так проявлялося, але ті, хто знав, що він витримав за своє життя, це бачили. Вперше його посадили ще в 1961 році. Тобто його шлях - величезний, до незалежності - 30 років. З них він був на свободі дуже мало. Він все це витримав, не кожен це витримує. І деякі, які витримали, трохи відходять від боротьби. А він одразу включився в подальшу боротьбу - будівництва держави. І це дуже важливо. Він не зупинявся, і таким був до останнього дня свого життя", - розповів Зісельс.

Відомий поет, політичний діяч, один з організаторів Народного Руху України Дмитро Павличко говорив про Лук'яненка як про блискучого історика, юриста, інтелектуала.

"Його партія - це був український народ. Левко Лук'яненко був не просто патріотом, він був інтелектуальною людиною, письменником, ми повинні прочитати його 13 томів, які залишилися нам. Тому що його життя - це була боротьба, весь час боротьба проти поневолення українського народу Московщиною, Росією. До самого кінця", - підкреслив Павличко.

Його колега по письменницькому цеху, колишній народний депутат Володимир Яворівський насамперед зазначив щодо Акта проголошення незалежності України, що "саме цей документ, написаний рукою Левка Лук'яненка, став унікальним, рятівним для України".

Дисидент, політичний діяч Богдан Горинь розказав про те, як зустрічався з Лук'яненком у лікарні "Феофанія", де вони були у сусідніх корпусах.

"...Ми проговорили майже годину на всі теми, в тому числі і про вибори, і про путінську агресію, і про недалекоглядних політиків, які раптом вважають, що можна вмовити Путіна, апелюючи до Будапештського меморандуму, і таким чином досягти миру. Левко Лук'яненко сказав: "Ні. В мене інші ключі, як досягти миру і відібрати забрані в нас насильно території. Є два головних варіанти: продовжувати санкції до того часу, поки нарешті економічно повністю охляне путінська Росія; а другий - робити все, щоб підтримувати колоніальні народи РФ, бо мусить відбутися ще один розпад Росії", - процитував Лук'яненка Горинь.

А коли 6 липня він прийшов знову, то, за його словами, в палаті Лук'яненка вже не застав, той був у реанімації.

"І ось я біля Левка Лук'яненка. Дуже прикре було у мене враження - бачити людину, яка прощається із життям", - з болем сказав він.

А заступник комбата добровольчого батальйону ОУН Андрій Cивий (Пастушенко), прощаючись, сказав дуже зворушливі слова: "Коли ми виносили Левка Лук'яненка в Хотині (під Києвом, де 9 липня прощалися з Лук'яненком, - ред.), ми всі відчували, наче виносимо з бою свого отамана. Я особисто відчував, що я виношу його із Пісок, що я виношу його з Іловайська, що я виношу його з Донецького аеропорта, звідки мене виносили розірваного... Я фізично відчував, що це мій гетьман, це мій отаман. І я його виношу з бою, тому що все його життя - це був бій", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-