Кириленко: Автокефалія - важливий етап для здобуття повної незалежності

Кириленко: Автокефалія - важливий етап для здобуття повної незалежності

Укрінформ
Власна помісна православна церква є одним з необхідних етапів здобуття Україною повної незалежності, тому цей Гордіїв вузол треба розрубати.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко в інтерв'ю "Апострофу".   

"Церковне питання, з огляду на непримиренну позицію Росії, що не повинно бути в Україні української церкви, що повинна бути лише російська церква, має політичне забарвлення від моменту створення Української православної церкви Київського Патріархату. І якщо подивитися серйозно на цю справу, то дуже великі події на нас можуть очікувати, бо це питання виходить далеко за межі лише церковного, релігійного, православного світу. Це один із необхідних етапів здобуття Україною повної незалежності у всіх її вимірах. Не може бути у великій православній країні спокійного життя, коли церква підпорядкована навіть не іншій церкві, а по суті іншій країні, тим більше, тій, яка почала пряму війну проти України", - підкреслив Кириленко.

За його словами, коли в одній церкві допомагають українському війську і моляться, щоб ворог був вигнаний з території України, а в іншій церкві, в кращому разі, вдають, що нічого не відбувається, це не дає Україні рухатися вперед, уповільнює реалізацію всіх наших можливостей.

"Ось цей Гордіїв вузол ми повинні розрубати. Підстав не надавати Україні Томос як не було, так і немає. Але те, що Порошенко підняв це питання на такий високий рівень - це його заслуга. Він цим займається давно, він у темі і займається цим особисто. Це те, що потрібно зараз Україні", - зазначив віце-прем'єр. 

На його переконання, Україна висуває справедливі вимоги і на це має зважити Вселенський Патріарх. 

"У нас є велика Українська церква, УПЦ Київського патріархату, яка розростається з кожним роком, яка особливо збільшилася від 2014 року, коли всі побачили, що росіяни готові нас вбивати, а Московський патріархат змовчав і не висловив щодо цього жодної позиції, яка б свідчила про те, що вони зі своїм народом, а не з агресором. Безумовно, що позиції Київської церкви зросли в кілька разів за останні роки, і це помітно і в Константинополі. Ну і є намагання самої Росії та її церкви диктувати свою волю зокрема і Вселенському Патріарху. Це також не може бути безмежним в часі, не може тривати вічно. А враховуючи, що наша влада в цій справі діє консолідовано – президент, уряд і парламентська більшість, по суті, весь політичний клас - і приймає рішення, то ця обставина стала головним аргументом, який, на мою думку, переконав Вселенського Патріарха Варфоломія подивитися інакше на українське питання", - сказав Кириленко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

Читайте також: Україна була "матір'ю" для російської православної церкви - Порошенко

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-