Бенедисюк пояснив, чому ВРП завернула більш як 12 тисяч скарг на суддів

Бенедисюк пояснив, чому ВРП завернула більш як 12 тисяч скарг на суддів

Укрінформ
Більшість скарг, які надходять до Вищої ради правосуддя щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів, або не відповідають вимогам закону, або по суті не є дисциплінарними скаргами. 

Про це заявив голова ВРП Ігор Бенедисюк на зустрічі керівництва Вищої ради правосуддя із експертами проекту Ради Європи у середу, інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП. 

"Це означає, що більшість скарг, які надходять до ВРП, або не відповідають вимогам закону, або по суті не є дисциплінарними скаргами", - зауважив Бенедисюк, розповідаючи про те, що членами ВРП одноособово постановлено понад 12 430 ухвал про залишення дисциплінарних скарг без розгляду та повернуто скаржникам.

Загалом, ідеться в повідомленні, від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Вищої ради правосуддя передано 12 283 скарги щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів.

Так, у період з 2 лютого 2017 року до 1 липня 2018 року було проведено 194 засідання Дисциплінарних палат, на яких розглянуто більше 2450 матеріалів.

Читайте також: Вища рада правосуддя звільнила чотирьох суддів

Як повідомив Бенедисюк, за вказаний період прийнято 66 рішень стосовно 66 суддів про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади, 61 рішення  - про застосування дисциплінарного стягнення у виді попередження,  17 рішень - про застосування дисциплінарного стягнення у виді догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом одного місяця, 19 рішень - про застосування дисциплінарного стягнення у виді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців, 14 рішень - про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя (від одного до шести місяців).

Окрім того, прийнято одне рішення про притягнення 2 суддів до дисциплінарної відповідальності із застосуванням дисциплінарного стягнення у виді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців та догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом одного місяця.

Водночас, щодо 3430 суддів вирішено відмовити у відкритті дисциплінарної справи чи залишити скарги стосовно них без розгляду, щодо 590 суддів - відкрити дисциплінарну справу, щодо 240 суддів - відмовити у притягненні до дисциплінарної відповідальності.

Також зазначається, що протягом вказаного періоду до Вищої ради правосуддя надійшло 111 скарг суддів на рішення Дисциплінарних палат у дисциплінарних справах, 93 з яких розглянуто. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-