У МОЗ заявляють, що міжнародні організації не закуповують прострочені ліки

У МОЗ заявляють, що міжнародні організації не закуповують прострочені ліки

Укрінформ
Міжнародні організації для України ніколи не закуповують прострочені ліки.

Про це сказала заступник міністра охорони здоров'я України Ольга Стефанишина на розширеній нараді щодо забезпечення громадян ліками і медичними  виробами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародні організації для України ніколи не закуповують прострочені ліки. Ніколи", - наголосила Стефанишина.

За її словами, є винятком випадки, коли в Україні є нагальна потреба в ліках, а цикл виробництва лікарських засобів є довшим за строки, в які пацієнтів необхідно забезпечити належним лікуванням. Мінохорони здоров'я затверджує постачання ліків зі скороченними термінами придатності. Середній цикл виробництва лікарських засобів становить 4-6 місяців. Отримати лікарські засоби у коротші строки можливо лише погодивши закупівлю вже вироблених ліків, терміни придатності яких зазвичай є коротшим, ніж нововироблених.

Читайте також: Гройсман - про необхідність інформування: Ліки є, а люди цього не відчувають

 Проте до препаратів зі зменшеними термінами придатності додаються листи від міжнародних організацій та виробників, які гарантують заміну цих препаратів, у разі їх невикористання до кінця терміну придатності.

Іноді лікарні неправильно розраховують кількість, через що у них виникають надлишки. Для ефективного використання закуплених ліків, лікарні зобов'язані за п'ять місяців повідомити МОЗ про неможливість використати замовлені ліки до того, як спливе термін придатності. У такому випадку міністерство здійснює перерозподіл ліків у ті регіони, в яких є нестача, або просить міжнародні організації замінити ці препарати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-