Супрун сказала, як зміниться робота екстреної медичної допомоги

Супрун сказала, як зміниться робота екстреної медичної допомоги

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я виносить на громадське обговорення концепцію трансформації системи екстреної медичної допомоги.

Про це на брифінгу сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Ми хочемо покращити нашу систему екстреної допомоги від того моменту, коли є дзвінок на лінію екстреної допомоги, до того моменту, коли  людину привезуть в лікарню у відділення екстреної допомоги. Ми створюємо нові алгоритми диспетчеризації, це включає  IT- інфраструктуру, мережу екстрених реагувань, а також підготовку екстрених медичних техніків та парамедиків, які надають висококваліфіковану догоспітальну медичну допомогу, вводяться нові професії, нове обладнання", - сказала Супрун. 

Навчання на нові спеціальності - парамедик та екстрений медичний технік - буде тривати  три роки. Також згідно з концепцією мають бути розроблені нові вимоги до вже існуючих систем диспетчеризації, які працюють в Києві, Дніпрі та низці регіонів. Крім того, будуть розроблені  нові протоколи оцінки виклику екстреної допомоги, задля ефективного розподілу викликів невідкладної та саме екстреної допомоги. Передбачається, що автівки екстреної допомоги будуть обладнанні GPS, щоб диспетчер міг бачити, де знаходиться бригада та спрямувати на виклик найближчу або координувати  дії кількох бригад.

Читайте також: МОЗ анонсує перехід лікарів на ліцензії

Супрун зазначила, що для працівників екстреної допомоги буде діяти перехідний період, протягом якого всі фахівці бригад пройдуть перенавчання, з тим, щоб догоспітальну допомогу міг надати також і водій автомобіля екстреної допомоги. Також пропонується запровадити реєстрацію цих спеціалістів. Відповідно планується змінити рівень зарплат фахівців, що підвищили свою кваліфікацію.

Крім цього, в систему екстреної допомоги пропонується ввести навчання наданню догоспітальної допомоги поліцейських, пожежників, водіїв, пілотів та машиністів, бортпроводників тощо. В громадських  місцях планується розмістити дефібрилятори та джгути на екстрені випадки.

Супрун повідомила, що ці зміни будуть відбуватися поступово і можуть зайняти до кількох років.

Концепція змін в екстреній медичній допомозі буде оприлюднена для громадського обговорення на сайті Міністерства охорони здоров'я. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-