У Києві спростували статтю Independent про радіаційне українське молоко

У Києві спростували статтю Independent про радіаційне українське молоко

Укрінформ
Заголовок статті "Рівень радіоактивності українського молока перевищує норму", що була опублікована The Independent учора, не відповідає ані фактичному стану справ, ані наведеним у самій статті фактам.

Про це заявив голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа на своїй сторінці у Facebook.

"В заголовку мова йде ніби про все молоко із України. По тексту вже мова йде про окремі регіони. При цьому, у найгірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів у молоці вдвічі менший, аніж допустимі норми в ЄС. Саме так мав би виглядати заголовок цієї статті в Україні", - сказав Лапа, коментуючи зміст статті.

Він зазначив, що підтвердження цього можна знайти і на сайті Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, який брав участь у відповідному науковому дослідженні.

"Там мова йде про "критичні населені пункти" переважно в Рівненській області. Тобто пункти, які зазнали найбільшого радіаційного ураження. І далеко не всі проби там показують перевищення. Розбираємось далі. В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідах затверджені наказом МОЗ №256 від 03.05.2006. Візьмемо для прикладу норматив по цезію-137. Дійсно для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг, для масла і сирів 200, для сухого молока - 500. Беремо європейське законодавство. Регламент ЄС 2016/52. Допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвої групи - 1000 Бк/кг. Там не лише 137 цезій, але у випадку із Україною саме він є основним фактором ризику", - наголосив Лапа.

Читайте також: В Авакова запевняють: радіаційний фон Києва й Чорнобиля - у нормі

Як повідомила The Independent, в дослідженні лабораторій в Університеті Ексетера і Українського інституту сільськогосподарської радіології йдеться про перевищення радіоактивного забруднення молока в Україні вп'ятеро вище норми. При цьому, за твердженням видання, експерти попереджають, що забруднення молока як і раніше буде перевищувати норму в деяких частинах України до 2040 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-