12 червня: народний календар і астровісник

12 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ісакія-сповідника; спостерігаємо за павуками та уникаємо заздрощів.

Сьогодні церква згадує преподобного Ісакiя, ігумена обителі Далматської. Преподобний Ісакій Далматський жив у IV столітті. Прийнявши чернечий постриг, він усамітнився в пустелі. За часів імператора Валента Ісакій прийшов до Константинополя, щоб підтримати віруючих. Тривала війна з готами. Коли імператор з військом виходив з міста, преподобний звернувся до нього: «Царю, відкрий храми для людей, і тоді Господь допоможе тобі!» Але імператор не тільки не послухав монаха, а й наказав закувати його в кайдани і кинути до в’язниці, аж до його повернення.  На війні цар загинув. Після звістки про загибель Валента, Ісакій був звільнений. За правління наступного імператора Феодосія преподобний заснував монастир поблизу Константинополя. Після смерті святого Ісакія, ігуменом обителі став чернець Далмат. Саме від його імені обитель стали називати Далматською.

За народним повір'ям цей день вважався зміїним, адже починалась пора «зміїних весіль». Люди остерігалися ходити високою травою та заходити в лісові хащі. А ще цього дня спостерігали за павуками: якщо павуки посилено працюють, значить погода буде мінятись.

Іменинники Василь та Ісак.

Сьогодні вже 28-ий та 29-й місячні дні. Зорі віщують, що він має видатись спокійним і сприятливим в усьому. Активним органом є очі. Тож бережіть зір, уникаючи дивитись на яскраві джерела світла; побільше вживайте зелені. Сприятливий день для покупок, ремонту. Поспішати не варто, але й лінуватися теж не треба. Дослухайтеся до порад близьких. Не рекомендується рвати і дарувати квіти, зрубувати дерева. Хвалитися нічим цього дня не бажано: чиєсь заздрісне око може зурочити. Але це, звичайно ж, забобон…

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1950 році: +5,2; а найтеплішим у 1946 - +33,3. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-