“Рудий ліс” поблизу Чорнобиля не горів! Його вже не існує

“Рудий ліс” поблизу Чорнобиля не горів! Його вже не існує

Аналітика
Укрінформ
Мережею досі ширяться чутки про страшну радіацію з «зони». Нагнітають паніку, а підстав для неї – жодних. І пожежники спрацювали на «12»

У Чорнобильській зоні поблизу ЧАЕС — у районі села Копачі — триває ліквідація пожежі, яка виникла вчора зранку, 5 червня, на площі близько 12 гектарів. Про це повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Низка українських ЗМІ, по суті, не розібравшись в ситуації, одразу почали лякати, що горить так званий Рудий ліс – територія, через яку пройшла радіоактивна хмара 26 квітня 1986 року. І навіть попри те, що в ДСНС оперативно повідомили, що загрози нема, і що у столиці радіаційний фон утричі нижчий допустимої межі, а в самому Чорнобилі — у два рази, новина про пожежу викликала ледве не панічну реакцію деяких користувачів соцмереж. А далі - почалося вже традиційне масове нагнітання паніки: “Максимальний репост! В районі Рудого лісу, що поблизу Чорнобиля, горить понад десять гектарів. Як і в часи совка, влада мовчить. На вулиці граються діти. Напрямок вітру на Київ. Кияни, позакривайте вікна, заберіть дітей в хату”, “Поки що радіаційний фон в нормі, але може піднятися. Не розумію, чому офіційні особи не роблять комунікацію щодо можливих загроз”.

З’ясовувати, хто, свідомо чи ні, а також з якою конкретно метою розповсюджував чутки про ймовірні загрози — не збираємося. Натомість, опитавши експертів та зібравши докупи всю наявну на наступний день після пожежі інформацію, спробуємо відповісти на кілька важливих запитань: що насправді там відбулося, чи горів “рудий ліс”, наскільки оперативно і професійно спрацювали пожежники, чи варто говорити про реальну загрозу, а також, якою є реальна концентрація радіоактивності внаслідок розповсюдження диму?

Чи горів “рудий ліс”?

Це – ключове питання, бо рудий ліс це, мабуть, найбільша пляма радіоактивності, що її по собі залишила катастрофа 1986 року. Невже це правда? Із зрозумілих на те причин, це питання не просто так хвилює українців, адже, нагадаємо, що “рудий ліс” - це близько 202 км2 безпосередньо прилеглої до ЧАЕС території, і саме на нього осіла найбільша кількість радіації після вибуху реактора в квітні 1986 року.

Експерт у сфері радіаційної безпеки, аварійного реагування та аварійної готовності ядерних установок ДП “Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки” Володимир Богорад заспокоює: “рудого лісу” вже практично не існує, там насправді горіла лише суха трава.

Богорад: “Так званого “рудого лісу” як такого вже нема, власне, з високою ступінню ймовірності нема й радіологічної небезпеки для жителів Києва та області. Тепер по порядку. І почнемо з “рудого лісу”. Так от, цей ліс, точніше те, що від нього залишилося, вже давно згорнули бульдозерами у траншеї і поховали: захоронення загиблих дерев, підросту та верхнього шару ґрунту виконували, заклавши все це у ґрунтові траншеї з наступним засипанням шару чистого ґрунту, товщиною приблизно метр. Крім того, додам, що частково “рудий ліс” згорів ще два роки тому. Нині ж на його місці росте трава, яка й загорілася нині. Наступне - радіаційний фон і рівень забрудненості повітря. Фон — в нормі. Тобто, вся інформація Держслужби надзвичайних ситуацій відповідає дійсності. А щодо забрудненості повітря, то як тільки про пожежу стало відомо — ми одразу почали міряти. Шукали цезій-137 та інші радіонукліди, але нічого надзвичайного не виявили”.

Наскільки оперативно і професійно спрацювали пожежники?

З проханням оцінити роботу державних служб, залучених до гасіння пожежі, ми звернулися до професора кафедри лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, директора Східноєвропейського центру лісових пожеж Сергія Зібцева. Експерт каже, що “в цілому хлопці спрацювали добре”.

Зібцев: “Почну з того, що ділянки, які загорілися найперше, з самого початку знаходилися у важкодоступних місцях. І поки пожежники туди дісталися, то вогонь вийшов за межі контролю. А потім - почався сильний вітер, тому й не вдалося швидко локалізувати пожежу. Було справді важко. Попри те, в цілому служби зреагували вчасно. Пожежа не розвинулась до катастрофічних масштабів - до верхової пожежі, до тисяч гектарів ураження. Відповідно, я вважаю, що роботу проведено ефективно настільки, наскільки це можна зробити. Це перше. Друге — місце пожежі дуже забруднене. Безпосередньо в епіцентрі пожежі радіаційний фон приблизно в десять разів вищий, ніж у Чорнобилі, і в п’ятнадцять разів вищий, ніж у Києві. Але киянам і жителям області не варто бити на сполох. Найбільша загроза — особовому складу Держслужби надзвичайних ситуацій. Але необхідні заходи безпеки було прийнято: всіх забезпечили засобами захисту органів дихання, спеціальними вогнестійкими костюмами тощо. Насамкінець відзначу позитивну, на мою думку, зміну. Навесні 2015 року поблизу Чорнобиля відбулась одна з найбільших пожеж у Чорнобильській зоні, тоді горіло більше 300 га лісу. Авіацію вирішили залучити тільки на третій день. А тепер? Буквально за 6-7 годин. Тобто, ризикувати людьми, відправляючи їх на лінію вогню, не стали. І це добре”.

Власне, а що про пожежу кажуть “надзвичайники”?

Середа, 6 травня. Станом на 14:00 ситуація поблизу Чорнобиля контрольована. За словами керівника ДСНС Миколи Чечоткіна, вдалося призупинити розповсюдження відкритого вогню та зменшити площу загоряння з 12 до 2 га. “Заходи щодо остаточного ліквідування (пожежі — ред.) продовжуються, відкритого горіння немає, спостерігається тління двох осередків лісової підстилки, трави, повалених дерев та пеньків”, - поінформував Чечоткін, додавши, що до гасіння пожежі залучено 35 одиниць техніки та 150 чоловік особового складу служби. Авіацією ДСНС з початку робіт здійснено 37 скидів (170 тонн) з них літаками Ан-32П здійснено 16 скидів води (128 тонн), вертольотом Мі-8 здійснено 21 скид води (42 тонни).

Крім того, голова ДСНС запевнив, що у Києві та області здійснюється посилений контроль: перевищень норм у Чорнобильській зоні та за її межами не зафіксовано. Наводимо цифри: у місті Києві радіаційний фон становить 11 мкР/год. (безпечний рівень - до 30 мкР/год.), у місті Чорнобиль радіаційний фон - 32 мкР/год. (безпечний рівень - до 50 мкР/год.), а на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС радіаційний фон дорівнює 51,6 мкР/год. (безпечний рівень - до 140 мкР/год.).

Також нагадаємо, що на місці пожежі знайшли кілька факелів. Нині ж правоохоронці проводять заходи щодо встановлення причин пожежі, з’ясовують всі обставини задимлення та загоряння. “За фактом виникнення пожежі відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження лісових масивів) Кримінального кодексу України”, - йдеться у повідомленні Нацполіції.

Замість висновку:

Можемо констатувати - небезпеки для людей нинішня пожежа в зоні відчуження реально не несе: радіаційний фон у нормі, “рудого лісу” уже нема, як і підвищеної концентрації радіонуклідів у повітрі також. Тому жителі Києва і області можуть спати спокійно.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-