Допомога мамам “натурою”: якого ефекту чекати?

Допомога мамам “натурою”: якого ефекту чекати?

Аналітика
Укрінформ
Уряд взявся до заохочення бебі-буму: незабаром кожна мама отримуватиме пакунок для маляти та 1500 гривень на місяць доплати за няню

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду анонсував: сім’ї, які планують поповнення, можуть розраховувати на додаткову фінансову підтримку від держави. По-перше, окрім виплат при народженні дитини, з 1 вересня цього року сім'ї отримуватимуть від держави бебі-бокс — коробку з необхідними речами для перших тижнів життя малюка. По-друге, сім'ям, які наймають няню, з 2019 року будуть компенсувати 1,5 тисяч гривень щомісячно, але при умові, що няня працює офіційно. У Кабміні вважають, що такі заходи посприяють народжуваності в нашій країні. Тож Укрінформ дізнавався детальніше про бебі-бокси, а також про те, що передбачає офіційне оформлення няні, до чого ми ще не звикли.

Підгузки, серветки, дитяча олія, ковдра — зайвими не будуть

Зараз допомога при народженні дитини становить 41280 гривень незалежно від кількості дітей у сім'ї. Батьки спочатку отримують на руки 10320 гривень, а потім упродовж трьох років щомісяця - по 860. А бебі-бокс – це додатково: підгузки, дитячі серветки, гігієнічні пелюшки, присипка, олія, дитячий крем, силіконова соска, пустушка, дитяча пляшечка, фітозбори для ванночок, ковдра, навчальні матеріали для батьків, одяг і термометр. Орієнтовна вартість — 5 тисяч гривень.

Бейбі-бокс, який отримуватимуть мами з першого вересня 2018-го
Бебі-бокс, який отримуватимуть мами з першого вересня 2018-го

Педіатри і прихильники грудного вигодовування одразу зауважили, що пляшечка й соска – у цьому переліку зайві, бо не слід одразу привчати новонароджену дитину до годування з пляшечки. У медичному середовищі вважається, що до 6-ти місяців дитину слід годувати винятково грудьми. Крім того, наразі невідомо, якої якості будуть дитячі речі, що входитимуть до такого пакунку, адже виробники не називаються. Судячи з презентації пакунку перед журналістами заступником глави Мінсоцполітики Олександрою Чуркіною, памперси в такому боксі — бренду Pampers, американського виробника Procter&Gamble. Мами розповідають, що це — непоганий варіант, але він більше розрахований на сидячих дітей, оскільки в таких памперсах немає резинки на спині, тому вони не прилягають як належить. Вдвічі дешевші варіанти, приміром, памперси польського виробництва Dada, можуть викликати у дітей алергію. Що врешті закуплять, побачимо і перевіримо. За словами заступника міністра, на це у Мінсоцполітики виділять близько 500 мільйонів гривень. А тим часом небайдужі активісти вже організували опитування батьків у google.docs, де запитують, які предмети будуть їм найнеобхідніші у перші місяці після пологів. Активісти обіцяють, що за результатами опитування проходитимуть робочі зустрічі з представниками Міністерства соціальної політики.

Жіноча аудиторія розділилася в поглядах щодо того, чи буде користь від такого бебі-боксу. Одні щиро підтримують, вважаючи, що такий пакунок допоможе батькам на першому етапі, дозволивши сконцентрувати сімейний бюджет на чомусь іншому. Інші ж висловлюють сумніви у якості чи доречності речей, які міститиме такий пакунок. А деякі ображаються, що тим, хто народить хоч на кілька днів раніше 1 вересня, бебі-боксів не дадуть. Нижче — коментарі з Facebook під новиною на сторінці прем'єра:

Аліса Ліндеман: “Дуже радісно з приводу такої ініціативи. Сподіваюся, що склад "Пакунку малюка" надалі відповідатиме рекомендаціям ВООЗ та не буде пропагувати шкідливі речі. Можливо фінський досвід та опитування щодо потреб українських батьків допоможе сформувати короб, який справді буде корисним! Дякую”

Надійка Потоцька: “Соррі, та це дуже непродумано. Чому не було публічних консультацій? Ініціатива - це добре, але хто визначив такий список? Я присипку зроду не використовувала, а підгузки дитині не всі підходять. Комусь взагалі пляшечки не потрібні. Це дуже великі витрати, які не варті тих грошей”.

Ірина Семкіна: “Мені не зрозуміло чому з 1 вересня. Мені народжувати в серпні. І трішки образливо що один календарний місяць відділяє мою дитину від державної допомоги. Краще вводити такі законопроекти з початку року, або якщо з 1 вересня, то хоча б діткам які народилися раніше в даному році - організувати соціальний пакет по віку. Або хоча б видали б пакунки з памперсами. Памперси завжди необхідні, а ціни на них тільки ростуть”.

Марія Калмикова: “Хороша ініціатива, просто дещо в пакунку викликає запитання (пустушки, фітозбір). Щодо "навчальних матеріалів" - хто автор, чи відповідають тексти рівню сучасної доказової медицини? А в цілому дякую за ініціативу і щиро рада за тих, хто зможе скористатися такою можливістю”.

Що й казати, усім й одразу завжди важко вгодити. Тим часом нагадаємо, що перші бебі-бокси з'явилися у Фінляндії у 1938 році, аби допомогти бідним сім'ям, а згодом такі пакунки стали видавати усім. Вважається, що завдяки цьому було знижено рівень дитячої смертності. У сучасному фінському бебі-боксі близько 50 речей, зокрема підгузки, рушник, зимовий одяг, шкарпетки, термометр, література для батьків тощо. Коробку навіть використовують як ліжко для дитини. Такі ж набори є в Англії, Ірландії, Шотландії, США, Канаді, Південній Африці.

Щоб отримати компенсацію за няню, з нею треба буде укласти договір

Компенсацію у півтори тисячі гривень на послуги няні отримуватимуть саме працюючі матері, які після народження дитини вимушені вийти на роботу. При цьому дитині має бути до 3-х років. Постанова Кабміну, де буде визначений порядок укладення договорів з нянями, наразі в процесі розробки. А компенсація батькам за послуги няні нараховуватиметься на умовах співфінансування: 25% - з держбюджету, 15% - з обласного бюджету і 60% - з місцевого. Щомісячна сума відшкодування дорівнюватиме прожитковому мінімуму, який на 1 січня 2018-го становить 1492 гривні. Але повторимося, що компенсація можлива за офіційного працевлаштування няні.

Відшкодування в розмірі 1492 грн здійснюватиметься за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів
Відшкодування в розмірі 1492 грн здійснюватиметься за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів

Але що це таке - офіційне працевлаштування няні? Укрінформ попросив юристів це роз'яснити.

Сергій Кампо, адвокат, партнер “Адвокатського об'єднання "Нечаєв і Партнери": “Офіційне працевлаштування можливе, якщо няню оформити як працівника у фізичної особи (осіб). У такому випадку няня отримає запис до трудової книжки і матиме відповідні соціальні права та гарантії. Ці відносини матимуть підрядний характер, оскільки договором передбачатимуться права та обов'язки сторін, тривалість договірних відносин, розмір оплати, відповідальність сторін тощо”.

Олена Дроздова, адвокат, к.ю.н., директор Адвокатського бюро «Дроздова та партнери» пояснює, що в трудовому договорі з нянею має бути прописано:

- повний перелік обов’язків няні;

- її графік роботи;

- у випадку прийняття няні на тривалий строк - щорічна оплачувана відпустка (тривалість відпустки, час початку і кінця). Тривалість щорічної оплачуваної відпустки не може бути меншою 24 днів, а заробітна плата няні при цьому зберігається за нею, як і її робоче місце;

- розмір заробітної плати і порядок її виплати (щодня, щотижня чи щомісяця, у який день та у якому вигляді).

Можливо також у договорі передбачити для няні випробувальний термін, який не може перевищувати одного місяця.

Олена Дроздова також додає, що “протягом тижня з дня укладення договору, батькам разом із нянею необхідно подати один його зразок до державної служби зайнятості за місцем свого проживання. Окрім договору - ідентифікаційний код роботодавця (батьків) і няні, трудову книжку няні”.

У Кабміні розраховують, що така ініціатива і батькам полегшить життя, і сприятиме створенню нових робочих місць. Юристи пояснюють, що податки в такому разі платитиме саме няня. Щоправда економісти одразу зауважують, що за офіційного працевлаштування послуги няні можуть подорожчати на розмір сплачених податків — 19,5%.

Переглянувши сайти з підбору вакансій (Work.ua, Rabota.ua) та оголошення у фейсбуці, можна підсумувати, що няням (без особливих вимог, як от знання мови чи медична освіта) батьки готові платити від 4,5 і до 7-9 тисяч гривень. Звісно, компенсація у півтори тисячі не покриє і половину витрат на зарплату няні, але все ж таки краще і така компенсація, ніж ніякої.

З іншого боку, є питання, що одразу напрошується — а скільки ж сімей все таки отримають таку компенсацію? Якщо мамі малечі треба буде обрати, чи виходити на роботу і наймати няню, чи провести час зі своєю дитиною, що саме підростає, то більшість, схоже, за таких умов виберуть останнє: “Це незначна компенсація для того, щоб проміняти час зі своєю дитиною на роботу. Крім того, щоб найняти няню, зарплата мами, що працює, має бути такою, щоб вона (разом з чоловіком. - Ред.) змогла утримувати і сім’ю, і няню. Не так вже й багато сімей можуть собі це дозволити, але для них ця компенсація теж не зіграє ролі”, - говорить Вероніка К. з Вінниці, мама двох дітей.

Слушні зауваження. І тому ми продовжуючи цю тему, відправимо журналістський запит до Мінсоцполітики, щоб дізнатися, на яку кількість виплат там розраховують і які гарантії того, що реалізація цієї ідеї не стане звичайною профанацією.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-