До ВРП надійшло вже близько 500 звернень про втручання у діяльність суддів

До ВРП надійшло вже близько 500 звернень про втручання у діяльність суддів

Укрінформ
В Україні не вироблено законодавчих механізмів реагування правоохоронних органів на звернення Вищої ради правосуддя у зв'язку з фізичним втручанням чи перешкоджанням діяльності суддів.

Про це заявив заступник голови ВРП Вадим Беляневич під час конференції «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», інформує Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП. 

«На жаль, на сьогодні не вироблено законодавчих механізмів реагування правоохоронних органів на такі звернення. Звернення ВРП, у кращому разі, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 376 Кримінального кодексу України з подальшою перспективою розслідування цих питань. Тому, на мою думку, необхідно працювати над змінами до законодавства, яке регулює діяльність правоохоронних органів, Генеральної прокуратури України, задля того, щоб відповідна реакція була оперативною і дієвою, щоб були встановлені ефективні механізми реагування на випадки порушення гарантій незалежності судді», - наголосив Беляневич.

Він зазначив, що відповідно до законодавства на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя ведеться реєстр повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. 

За словами Беляневича до ВРП надійшло вже близько 500 звернень, із яких розглянуто понад 200 і прийнято відповідні рішення. 

Читайте також: У судовій системі близько 2400 вакансій - голова ВККС

Заступник голови ВРП додав, що за результатами розгляду багатьох із них ухвалено рішення про звернення до правоохоронних органів у зв'язку з фізичним втручанням чи перешкоджанням діяльності судді.

Беляневич також повідомив, що наразі триває робота з узагальнення практики винесення рішень ВРП за статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-