До бази

До бази "Миротворця" потрапив польський священик, якому закрили в’їзд в Україну

Укрінформ
Польський священик Римо-Католицької церкви Вєслав Пенський, який майже 20 років служив на території України і став персоною нон грата в нашій державі через регулярні антиукраїнські висловлювання, потрапив до бази сайту "Миротворець".

Про це свідчить відповідний запис в так званому чистилищі неурядової організації, яка займається дослідженням ознак злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Як зазначає "Миротворець", священик внесений до бази через антиукраїнську пропаганду під прикриттям релігійної діяльності, а також розпалювання міжрелігійної та міжконфесійної ворожнечі.

Про оголошення Пенського персоною нон грата стало відомо у березні 2018 року.

Читайте також: Сайт "Миротворець": Вишинський отримав від Путіна медаль "за Крим"

Священик проводив богослужбову діяльність у парафії "Христа Царя Всесвіту" Римо-Католицької церкви у Києві в період з 1999-го по вересень 2017 року. Входить до Римо-Католицького релігійного товариства ордену "Паллотинів" (Товариство католицького апостольства) – монаший орден, керівний центр якого знаходиться у Римі, складається з 11 провінцій, включаючи польську провінцію ордена, яка координує діяльність української делегатури (ордену), повідомляє "Релігійна правда".

Як зазначає видання, у вересні 2017 року священика перевели до Польщі, після чого він кілька разів відвідував Україну. У лютому він став персоною нон грата.

У розпорядження "Релігійної правди" тоді потрапили експертні висновки щодо висловлювань Пенського. Свої висновки зробили незалежні експерти вищих навчальних закладів.

"Так, громадянин Польщі, настоятель парафії Христа-Царя Всесвіту у Києві, отець Вєслав Пенський на телебаченні "Полонія" в США, розповідаючи про сучасних поляків в Україні, зазначає, що вони тут почуваються в небезпеці, і їх сприймають як громадян третьої категорії", – йдеться у висновку одного з експертів з посиланням на відео.

В іншому своєму виступі Пенський, як йдеться у висновку, зазначає, що в деяких українських посібниках містяться заклики до знищення поляків за етнічною ознакою.

"Ці висловлювання є порушенням статті 161 Кримінального кодексу України "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань", де зазначається про відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності", – резюмує спеціаліст.

Проаналізували експерти і вислови священика про Революцію Гідності. "Вєслав Пенський також досить зневажливо висловлювався про Революцію Гідності, говорячи, що Майдан – проплачений з обох боків", - зазначається у висновках. 

У висновках експертів також ідеться, що "Пенський досить часто у свої промовах допускає нетолерантні, антиукраїнські висловлювання, що посилюють ксенофобські настрої і негативно впливають на україно-польські відносини". Тож спеціалісти рекомендували відповідним державних органам обмежити його перебування на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-