Герой фільму

Герой фільму "Сильні духом": у списку бранців Кремля зараз близько 70 осіб

Укрінформ
Список бранців Кремля дедалі поповнюється. Якщо 2015 року в ньому було 12 осіб, то нині їх майже 70.

Про це повідомив український політв'язень, колишній бранець Кремля Юрій Яценко на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій прем'єрі фільму "Сильні духом" про нього у Національній програмі Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

"У 2015 році, коли я був звільнений, у списку бранців Кремля було 12 осіб. Зараз їх близько 70. І з кожним місяцем ця кількість зростає... Причому часом це люди зовсім випадкові, жодним чином не пов'язані з політикою, а проти них фабрикують справи, щоб показати світу, що начебто українці - це диверсанти, шпигуни, карателі, аби виправдати гібридну війну проти України", - сказав Яценко.

Водночас він додав, що відколи Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнення всіх бранців Кремля, всі уповноважені українські органи активізували свою діяльність, але це потрібно було робити впродовж 3 останніх років.

"Перед голодуванням Сенцова було затишшя у тематиці звільнення політв'язнів Кремля. Якщо звільнення полонених на Донбасі зі скрипом відбувалося, то звільнення бранців Кремля стоїть на місці", - підкреслив Яценко.

 Він висловив переконання, що навіть якщо українська держава не може звільнити бранців Кремля, тому що все залежить від Путіна, ми зрештою можемо зробити все від нас залежне, щоб максимально поінформувати міжнародну спільноту, бо широкий розголос і міжнародний тиск може звільнити наших бранців, бо правові рішення в російських судах по політично вмотивованих справах є неможливими.

Яценко також підкреслив, що велика відповідальність лежить на українському суспільстві.

"Але якщо ми вийдемо на вулицю, то навряд чи хтось відповість, скільки бранців є в Кремлі, що є така проблема в Україні, і напевно тільки кожен 20 знатиме, хто такий Олег Сенцов. Це є проблема українського суспільства. А якщо це не хвилює суспільство, чому це має хвилювати владу? Тому завдання максимально інформувати міжнародну спільноту і власне суспільство про цю проблему", - сказав політв'язень.

Читайте також: “Молодість” підтримає бранців Кремля прем’єрою фільму "Сильні духом"

Він наголосив, що є одним з тих, кому пощастило бути вільним, і з першого дня свого звільнення бере участь в інформаційній кампанії щодо звільнення решти бранців Кремля.

"В перший же день свого звільнення я дав всі свідчення щодо тортур, які зі мною відбувалися. І я добре бачу, що відбувається протягом наступних років з тематикою політв'язнів Кремля. Чим більше в інформаційному просторі обговорюється ця тематика, чим більше суспільство хвилює ця тематика, тим більше і влада діє в тому напрямку. І я був звільнений саме завдяки тому, що громадське середовище не дало забути про мою історію", - зазначив Яценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-