«Підтримувальна терапія»: що це таке і що дасть Олегу Сенцову?

«Підтримувальна терапія»: що це таке і що дасть Олегу Сенцову?

Аналітика
Укрінформ
Утім, що саме вводять бранцю Кремля, тюремники не повідомляють, це стане відомо не раніше 4-го червня

Уже два тижні як наша країна та й увесь світ порядних людей тривожно задаються питанням - як там Олег Сенцов? Він розпочав безстрокове голодування 14 травня, а це, як відомо, крайній спосіб протесту для політичних в'язнів... Учора ввечері стало відомо, що Олег Сенцов погодився на підтримувальну терапію. Так принаймні повідомляє прес-служба управління Федеральної служби виконання покарань у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де перебуває Сенцов. Що являтиме собою ця підтримувальна терапія для Олега — наразі не відомо. Цього не знають ні його сестра Наталія Каплан (яка також припускає, що Олега просто змусили до цього і водночас наголошує: “Навіть не смійте його судити!”), ні його адвокат Дмитро Дінзе, який написав про це у Facebook: “Стан Сенцова Олега наразі стабільний, сьогодні дізнавався. Він дійсно отримує підтримувальну терапію. Що значить ця терапія - я зможу дізнатися 4 червня, коли поїду до Олега. Співробітники ФСВП (федеральної служби виконання покарань) толком по терапії пояснити нічого не можуть, оскільки вони не медики. Терапією займається медична частина колонії. Більше нічого пояснити не можу”. Раніше ж адвокат повідомляв, що Олег Сенцов готувався до голодування півтора місяці, поступово відмовляючись від їжі.

Тим часом Укрінформ дізнавався, що ж являє собою підтримувальна терапія взагалі та як довго людина може на ній протриматися.

При голодуванні більше двох тижнів організм сам себе поступово з’їдає...

Вважається, що без їжі людина може прожити два-три місяці, залежно від того, наскільки сильним є її організм, і за умови, що вона п'є достатньо води. У перший тиждень голодування людина відчуває занепад сил, у неї вичерпуються запаси глюкози, а організм використовує усі можливі запаси енергії в жировій та м'язовій тканинах. Відтак людина починає різко втрачати вагу, а її артеріальний тиск падає. Щоб організм нормально переносив нетривале голодування, людина повинна пити достатньо води, а також ретельно слідкувати за гігієною тіла.

Після другого тижня голодування небезпека для людини полягає в тому, що її організм починає знищувати сам себе, не шкодуючи життєво важливі органи. “Існує лікувальне голодування і голодування під час посту, яке прирівняне до лікувального. Але якщо брати крайні форми, як от голодування під час протесту або анорексія, то це дуже шкідливо, оскільки організм починає жити за рахунок катаболізму, тобто перетравлення власних ресурсів — білкової, м'язової, жирової маси, і завдяки цьому організм сам себе поступово “з'їдає”. Це може привести до інвалідизації як на соматичному рівні, тобто на рівні тіла, так і до різних психічних порушень”, - пояснює Олександр Баранов, терапевт Клініки Спіженка, дійсний член Асоціації сімейних лікарів України.

На третій-четвертий тиждень голодування м'язи людини поступово атрофуються, страждає її опорно-рухова система, сповільнюється серцевий ритм, з'являється блювота, людина починає втрачати свідомість.

В інтерв'ю Радіо Свобода за 2008 рік про останній етап голодування розповідав професор Інституту фізіології імені Богомольця НАН Вадим Березовський, який сам колись упродовж трьох тижнів випробовував на собі дію голоду задля експерименту: “На останньому етапі голодування у людини настає повна апатія. Її взагалі не цікавить, що відбувається навколо...Коли мозок людини не отримує необхідної йому глюкози, нейрони мозку впадають у стан, подібний до зимової сплячки у тварин. Так само це відбувається, коли людина замерзає. Вона ніби під наркозом. Її головний мозок не працює, навіть її безумовні рефлекси, які забезпечуються спинним мозком, також повністю не працюють”.

Підтримувальна терапія відтерміновує незворотні зміни на кілька місяців

Що й казати — описане звучить насправді страшно, а от що змінює при голодуванні підтримувальна терапія? Терапевт Олександр Баранов пояснює, що підтримувальна терапія — це штучне насичення організму білково-жировою емульсією. Існують спеціальні трикомпонентні суміші. Це приміром, пластиковий пакет, розділений на три секції. Пакет перед введенням скручується, його секції змішуються: жири, білки, амінокислоти. Така суміш має вводитися крапельно, найчастіше в центральну або ж у периферичну вену.

Суміш для підтримувальної терапії
Суміш для підтримувальної терапії

“Можливо, для Олега Сенцова передбачається інше харчування при підтримувальній терапії, але правильне саме таке, інакше наслідки можуть бути незворотніми. Доведено, що фактично через два місяці голодування людина може завдати собі незворотне пошкодження органів чи систем органів. Тяжкість наслідків залежить від того, коли людина припинить голодування, наскільки стресостійким є її організм та який у нього запас м'язової маси та жирової тканини”, - говорить лікар.

Укрінформ також запитав у Олександра Баранова, а як же довго може протриматися людина на такій підтримувальній терапії?

“Підтримувальна терапія не є панацеєю, бо ж природній шлях потрапляння їжі — ротова порожнина і шлунково-кишковий тракт. Саме в такий спосіб їжа правильно і повноцінно ферментується, всмоктується і організм отримує всі життєво необхідні складові — білки, амінокислоти, жири, вуглеводи, в яких організм сам регулює потребу. Підтримувальна терапія просто задовольняє запас за кількістю калорій, білків, жирів, амінокислот.

Препарати для парентерального харчування (тобто для підтримувальної терапії) досить збалансовані. На них можна підтримувати життя досить тривалий час. Бувало, що люди знаходилися в комі по кілька років, отримуючи парентеральну терапію. Але для того, щоб вона спрацювала, потрібен дуже чіткий контроль стану систем органів і наявності електролітного і водного балансу в організмі. Це повинно відстежуватися за допомогою аналізу крові. Але ж ми говоримо про голодування у в'язниці, де цього не дотримуються. Найпростіша підтримувальна терапія — на основі глюкози і вітамінів, але таке харчування не збалансоване, а терапія дає короткочасний ефект”.

Олександр Баранов
Олександр Баранов

Олександр Баранов також розповідає, що правильна підтримувальна терапія суттєво відтерміновує розгортання незворотних змін. Якщо незворотні зміни при жорсткому голодуванні починаються умовно за півтора місяці, то така терапія може відтермінувати незворотні зміни до 6-8 місяців. Але лікар ще раз наголошує, що все залежить від організму конкретної людини і її ресурсів.

Нам же залишається сподіватися, що Олегу Сенцову вистачить сил вистояти у цьому протистоянні людини і системи. На його підтримку неодноразово виступали діячі культури та науки, громадські лідери в усьому світі. Серед тих, хто підтримує Сенцова – його колеги, кінематографісти, зокрема, знамениті американські актори Джонні Депп та Меріл Стріп.

Акція на підтримку Олега Сенцова в Нью-Йорку (26 травня 2018 року)
Акція на підтримку Олега Сенцова в Нью-Йорку (26 травня 2018 року)

А три дні тому у самісінькому центрі Нью-Йорка, на Таймс-Сквер, тамтешні українські активісти влаштували акцію, щоб ще раз нагадати світові про талановитого українського режисера, якого незаконно заарештували і за сфабрикованим звинуваченням засудили в Росії на садистськи довгий, 20-літній термін. Одягнувши тюремне вбрання, люди сиділи прямо посеред вулиці з піщаними годинниками в руках, щоб показати: час, який є у Олега, спливає...

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-