Батькам першачків не треба вказувати у заявах державну мову навчання - Гриневич

Батькам першачків не треба вказувати у заявах державну мову навчання - Гриневич

Укрінформ
Глава МОН Лілія Гриневич прокоментувала некоректне роз'яснення керівника департаменту освіти і науки Одеської міськради Олени Буйневич щодо необхідності зазначати у заявах на прийом до школи мову навчання - українську чи російську.

У заяві до дирекції школи насправді батькам не треба зазначати про їхнє бажання навчати дитину державною мовою, заявила Гриневич, коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу недавнє публічне роз'яснення керівництва одеського департаменту освіти.

"Державна мова за замовчуванням є мовою навчання в українських закладах освіти. Так записано в законі про освіту і в Конституції України. Тому (вимагати зазначення української чи російської мови в заявах батьків до школи - ред.) це є протиконституційно і неправильно. Якщо такий випадок є, я би просила прийняти відповідне адміністративне рішення. Нам про це не відомо", - сказала міністр.

Читайте також: До п'ятих класів профільних шкіл прийматимуть за конкурсом - Гриневич

Гриневич уточнила, що "у разі приналежності батьків дитини до певної національної меншини вони можуть висловити своє бажання навчати дитину рідною мовою. Але в жодному разі це не стосується державної мови".

Наприкінці минулого тижня директор департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич закликала батьків першокласників не відкладати подачу заяв до шкіл. При цьому, за її словами, "при подачі заяви батьки повинні вказати, якою мовою буде навчатися їхня дитина. Залежно від цього в школі сформують класи з російською та українською мовами навчання".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-