За час незалежності через суд розпустили 28 партій

За час незалежності через суд розпустили 28 партій

Укрінформ
Із 1991 року Міністерство юстиції на підставі рішень суду припинило діяльність для 28 політичних партій.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова. 

«Згідно із законодавством Мін'юст здійснює контроль за додержанням політичною партією вимог Конституції та законів України, а також статуту політичної парті, а у разі порушень ми звертаємося до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва або про заборону політичної партії. За період незалежності міністерство юстиції на підставі рішень суду анулювало реєстраційні свідоцтва для 28 політичних партій», - сказала Сукманова. 

Читайте також: Влада за 7 років дії закону про доступ до інформації відповіла на майже 400 тисяч запитів

За її словами, в Україні політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони їх діяльності чи анулювання реєстрації. 

«Якщо з реорганізацією і саморозпуском все зрозуміло, то для заборони чи анулювання реєстрації закон передбачає конкретні передумови», - зазначила заступник міністра юстиції.

Серед таких передумов, зауважила Сукманова, виявлення протягом трьох років з дня реєстрації політичної партії недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах, невисування політичною партією своїх кандидатів на президентських та парламентських виборах протягом десяти років, не утворення протягом 6 місяців з дня реєстрації обласних організацій партії відповідно до вимог законодавства, а також пропаганда, зокрема, комуністичного режиму та його символіки.

Заступник міністра повідомила, що з 2014 року на підставі рішень суду припинено діяльність низки політичних партій. Ідеться, зокрема, про заборону діяльності партій «Руська єдність», «Руський блок», припинення діяльності Комуністичної партії України (оновленої), Комуністичної партії робітників і селян. 

Сукманова наголосила, що внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо припинення діяльності партії проводиться після надходження судового рішення, яке набрало законної сили. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-