Козловський співає у Москві. А що Україна?

Козловський співає у Москві. А що Україна?

Аналітика
Укрінформ
Цікаво, які у нього були мотиви для такого вчинку? Не міг же заслужений артист України не розуміти, що повернеться додому у статусі зрадника…

Як і очікувалося, 9 травня і цього року не минулося без скандалів, пов'язаних із шоу-бізнесом. Концерт на скандальному “Інтері” - окрема розмова. Вершиною цинізму все ж таки стало інше — виступ українського співака, родом зі Львова, Віталія Козловського на концерті у Москві, присвяченому 9 травня. І хоча його виступ в Росії не був ніде анонсований, відео зі співаком на московській сцені потрапило в Інтернет з легкої руки його тамтешніх фанатів, і зрозуміло — спалахнув скандал. Сам співак уже підтвердив свою участь у російському концерті, прокоментувавши його так: “За останні 4 роки я жодного разу не виступав в Росії і вважаю це неприпустимим зі зрозумілих на те причин. Але коли від українців, які живуть у Росії, отримав запрошення виступити на концерті з нагоди Дня Перемоги - після тривалих сумнівів погодився”. За його словами, у такий спосіб він “мав можливість спілкуватися зі сцени саме як український артист і просувати українську ідею і нашу правду простим людям”. Та наразі ці слова звучать не надто переконливо. Обурення інших, порядних артистів, які відмовилися від заробітку в Росії після початку агресії, зрозуміле — адже Козловський - заслужений артист України, а іншим заслуженим не хочеться бути в одній компанії із Кобзоном, Басковим, Ані Лорак, Таїсією Повалій, а тепер іще й Віталієм Козловським...

Відтак Укрінформ запитав у представників шоу-бізнесу, яку мету, на їхню думку, все ж таки мав український артист — невже, таки винятково корисливу, заради грошей?

Олександр Ягольник, продюсер:

Олександр Ягольник
Олександр Ягольник

“Думаю, що це його громадянська позиція і бажання попри все заробляти гроші в Росії. Він знає, що за це нічого не буде, всі кілька днів обурюватимуться і потім - забудуть, а гроші йому, думаю, заплатили добрі. А враховуючи, що раніше він ніколи публічно не світився в Москві, то за такі речі зазвичай доплачують окремо. Якщо зазвичай гонорари артистів у Росії вищі в 2-3 рази, то думаю, за один такий виступ йому заплатили додатково іще в 2-3 більше. Я з нетерпінням чекаю Закону Кириленка про артистів-рафіотів (у законопроекті йдеться про заборону українським артистам виступати на тимчасово окупованій території; про обов'язкове інформування артистами СБУ про намір взяти участь у концертах на території держави-агресора та на окупованій території; про створення реєстру порушників і 20% збір з їхньої концертної діяльності в Україні). Можливо тоді якось ситуація може змінитися. А «звання» - це 100-відсотковий радянський рудимент, цього немає в жодній європейській країні. Я прихильник того, що радянщини треба однозначно позбавлятися! Інша річ, що ці звання дають певні соціальні привілеї, пільги, а творчі люди в Україні відносяться до найбільш незахищених верств населення, але моя думка від того не змінюється”.

Про те, що ВР потрібно нарешті прийняти відповідні закони, каже і Сергій Оснач, член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури України

“Між іншим, у Раді з березня лежить пакет законопроєктів #8085, 8086, 8087, що передбачають серйозні санкції до «українських» виконавців, які виступають в Росії чи на окупованих територіях, ніби не помічаючи російської агресії та окупації. Час вже ухвалити …”

А от що каже Роман Недзельський, гендиректор палацу Україна:

Роман Недзельський
Роман Недзельський

“Це — негідний вчинок колаборанта. Нехай це буде на його совісті. Ми до Козловського максимально добре ставилися, сприяли, допомагали, навіть організаторами його концерту. А як після цього — я не уявляю. А мотиви цього вчинку? Гроші і незатребуваність в Україні”.

Про своє ставлення до виступу Козловського у Москві 9 травня написала у Facebook співачка Анастасія Приходько, запропонувавши почати масштабну ревізію звань та нагород. Укрінформ окремо запитав у Анастасії Приходько, які нині мотиви можуть бути в українського співака, який виступає 9 травня в Москві, та яким конкретно способом можна провести ревізію серед “народних” і “заслужених” артистів?

Анастасія Приходько
Анастасія Приходько

“Тут питання в іншому - у нас немає ніякої заборони на таке, тому аргументів у Козловського буде багато, він не порушив законів. Але він порушив головне — порядність гідність та честь. Але що це сьогодні? Для мене головне бути людиною, а йому — повією... Так обіср@тися в молодості, це звісно треба було постаратися, але це гарний приклад — як можна завершити кар’єру не почавши її!!! Заради одного виступу — перекреслити все що було, довіру людей, прихильників та Батьківщину, в який він вже завжди буде зрадником. Я тепер не здивуюсь, якщо Козловський поїде на день незалежності у ДНР і казатиме, що Україна єдина! І зробить фото з Захарченком.

А механізму такої ревізії нема і не буде. Єдиний вихід, який я бачу - просто позбавляти всіх звань і не надавати можливості гастролювати Україною, тому що кожен, хто їде в Росію і потім вертається додому - як одноразовий... Він демострує, як воно, — сидіти дупою на двох стільцях коли йде війна!”

…Про те, що артистів і не лише їх, які підтримують агресію і агресора треба позбавити українських звань і нагород, йдеться ще з початку війни, але камінь спотикання ось у чому. У статті 16 закону «Про державні нагороди» йдеться: “Позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом”. Звісно, тяжким злочином може бути державна зрада, але як її пред'явити артисту, який виступив на концерті в країни-окупанта — то нелегка юридична колізія.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-