5 травня: народний календар і астровісник

5 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні весняного Луки; хто така Ляля-Леля і про що мовчить Юпітер. 

Сьогодні Церква вшановує пам’ять апостолів Нафанаїла, Луки і Климента. Апостол Лука відомий як автор одного з чотирьох Євангелій, а ще його вважали одним із перших іконописців. В народі цей день називали Луки. Крім Луки весняного, є ще й Лука осінній (31 жовтня). З Лукою пов’язане українське прислів’я: «Дочекався Луки: ні хліба, ні муки»; або: «До весняного Луки нема хліба й муки, а прийшов осінній Лука – з’явилися хліб і мука».

На Поділлі на Луки відзначали дуже давнє, дайбозьке свято «Ляля» («Леля»), або «Червону гірку». По обіді за селом збиралася молодь, вибирали найкрасивішу дівчину, прикрашали її зеленню, квітами й урочисто всаджували на «трон», зроблений із гілля дерев. Поруч ставили глечик із молоком, сир, масло, та інші молочні продукти. До ніг «Лялі» кожна присутня дівчина клала віночок з кульбаб. Дівчата водили довкола «Лялі» хороводи і співали пісень (переважно веснянки). Після цього «Ляля» пригощала подруг їжею, а потім розкидала віночки. Юнки мусили їх упіймати й зберігати до наступної весни. Цей давній обряд чимось нагадував «водіння Куста» та «водіння Тополі».

Іменинники сьогодні Федір, Лука, Віталій.

Без проблем і поломок рухається місячний фунікулер і сьогодні вже 20-ий місячний день. Вище підіймаймо прапор гарного настрою, озброюємось ґречністю, плюємо на подряпини і вперед, простуймо й далі, нехай часом і доволі тернистим, але шляхом життя! Планета успіху Юпітер (п’ята, найбільша і найстаріша планета Сонячної системи) наблизився до Землі й маємо те відчувати – тобто прогрес у справах. Літати в хмарах у цей час не бажано – треба працювати на повну силу, аби майбутній відпочинок був ще бажанішим і приємнішим. Можливо, хтось упритул наблизиться до втілення своєї мрії, тож додайте ще трішечки наполегливості, терпіння та банальної працелюбності. Бережіть зір і не вживайте надмірно їжі тваринного походження і солодощів.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1908 році: –0,7; а найтеплішим у 1954 -  +28,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-