Туристичний сезон 2018: у Ялті гривень хочуть багато, але не отримають

Туристичний сезон 2018: у Ялті гривень хочуть багато, але не отримають

Укрінформ
Хоча відпочинок в Туреччині і подорожчав на третину, але разом з Єгиптом це знову найвигідніший напрямок для українських туристів

За вікном уже +20, а це означає, що наближається сезон відпочинку. Це чути навіть із розмов людей, з якими випадково опиняєшся поруч: “Я вже була в 39 країнах. На літо знову хочу в подорож і вже буду купувати квитки”, – говорить по скайпу рудоволоса дівчина, що сидить за сусіднім столиком у одному із фаст-фудів. Тож поки одні лише мріють про відпочинок, інші уже активно його планують. Відтак Укрінформ дізнавався, які туристичні напрямки популярні цьогоріч і у яку копійку вони нам обійдуться?

В Туреччині +30... Але не градусів, а відсотків у ціні відпочинку

Як не крути, але з року в рік найпопулярнішими туристичними маршрутами для українців залишаються знайомі курорти і традиційні пропозиції із заповітним “все включено” – Єгипет та Туреччина. Так було і в 2017-му: тоді за даними Держприкордонслужби Єгипет відвідали 733 597 наших громадян, Туреччину – 1 185 051, натомість як до інших країн потік українських туристів був на порядок меншим, приміром, Грузію відвідали 111 981 людей, Грецію – 104 774, Болгарію – 58 597. Приблизно така ж тенденція, як розповіли Укрінформу туроператори, зберігається напередодні сезону-2018.

Катерина Смиковська, менеджер київського офісу мережі турагенцій Join Up, говорить, що попит на як на травневі, так і на літні тури спостерігається з середини березня, і щодня кількість запитів зростає.

“Популярними напрямками залишаються Єгипет та Туреччина, тому що вони найдешевші за кінцевою вартістю – у них все харчування включено і не треба за щось окремо доплачувати на місці. Також мають попит Чорногорія та Іспанія, а ще – дедалі популярнішою стає Грузія.

Туреччина з раннім бронюванням подорожчала в середньому десь на 30-40% порівняно з минулим роком, ціна на тури до Єгипту тримається практично на рівні минулого року. Тому виходить, що Єгипет зараз найбільш бюджетний напрямок”, – говорить Катерина Смиковська. Вона також розповідає, що попит серед українців на тури залишається практично на тому ж рівні, що й торік. Щоправда, додає: оскільки дуже суттєво Туреччина подорожчала, то люди стали довше приймати рішення про відпочинок саме там.

Здавалося б, у регіонах України ситуація з попитом на туристичному ринку може відрізнятися, але виявилося, що тенденції майже такі ж, як і в столиці. Це підтвердила Укрінформу керівник львівського офісу Join Up Ірина Ковалик:

“Раннє бронювання у нас почалося ще з початку січня. Маємо попит на літній відпочинок – найбільше на Туреччину та Єгипет, трохи менше на Болгарію та Туніс, а от охочих відпочити в Іспанії та Греції поменшало. Станом на зараз клієнти беруть путівки в основному до Єгипту, бо ж у Туреччині сезон розпочнеться лише наприкінці травня. На відпочинок у Туреччині зростання цін близько 30%, але приблизно так само зросла ціна на тури й по інших напрямках”.

Що, де і в яку ціну?

Давайте розберемося з цінами в Туреччині і в Єгипті. Прийнято вважати, що відпочивати у Єгипті дешевше, ніж у Туреччині. Та на деяких сайтах туроператорів різниця у цінах на відпочинок в Туреччині та Єгипті у пік туристичного сезону не одразу помітна. А все тому, що через зростання цін на турецький напрямок клієнтам частіше пропонуються готелі нижчого класу, ніж у Єгипті. Приміром, на сайті туроператорів TUI чи Join Up частіше зустрічаються пропозиції чотиризіркових готелів для Єгипту, але тризіркових для Туреччини. Цьому також є логічне пояснення, адже перелік відносно недорогих готелів Туреччини значно ширший, ніж на березі Червоного моря.

“Більшість готелів Єгипту з втратою російських туристів останніми роками суттєво знизили вартість послуг для України. Чим дають неабияку можливість нашим співвітчизникам відносно недорого розширити географію своїх відпусток, — пояснює Віталій Панькевич, керівник туристичного гентства ТурПошук м. Київ. — Натомість відпочинок у Туреччині дійсно подорожчав і не зупиниться цього літа, тому що саме турецькі готелі піднімають вартість проживання з нарощенням авіасполучення з різних країн - тож ціни на відпочинок для громадян України відповідно зростають. Приміром, це чітко помітно у туроператора ANEX TOUR, який заохочує раннє бронювання турпакетів до Туреччини смачними цінами, але з кожним місяцем наближення літа збільшуючи вартість путівок для туристів”.

На сайті туроператора ANEX TOUR різниця у цінах на Єгипет і Туреччину таки помітна. Відпочинок на двох у Єгипті на час туристичного сезону (ціни на початок травня) з харчуванням all inclusive у тризірковому готелі Шарм-еш-Шейху коштуватиме близько 13-14 тисяч гривень на 6 днів, у чотиризірковому – 14-15 тисяч гривен. Натомість відпочити парі у Туреччині в час пік туристичного сезону (ціни на початок липня) з харчуванням all inclusive у тризірковому готелі Анталії обійдеться у 16-17 тисяч гривень на ті самі 6 днів, а в чотиризірковому – 18-19 тисяч гривень.

Різниця у цінах на Єгипет і Туреччину

За більш вишуканий відпочинок, скажімо, у Греції – традиційно готуйте ще більше грошей. Туди туристам радять приїздити у червні, і в цей час за відпочинок на двох у тризірковому готелі доведеться заплатити не менше 27 тисяч гривень, а в чотиризірковому – не менше, ніж 32 тисячі гривень.

У липні ж з напливом туристів ціни моментально підскакують і турпакет у тризірковий готель коштуватиме не менше 33 тисяч гривень, а у чотиризірковий – не менше 38 тисяч.

Іспанія, так само як і Греція, – не дешеве задоволення за традицією. Ця країна приваблює своїм колоритом, але не цінами – у червні відпочинок на двох обійдеться не менше 32-33 тисяч у тризірковому готелі, і не менше 35-36 тисяч у чотиризірковому. Липень знову ж таки ще дорожчий, де ціни починаються від 39 тисяч гривень за пакет у тризірковому готелі і від 41 тисячі за готель з чотирма зірками.

Задля інтересу, Укрінформ поглянув іще на один напрямок – окупований український Крим, а точніше – традиційну туристичну “мекку” Ялту. Звісно, порядна людина ( і не лише з України) просто відпочивати туди не поїде. Українські туроператори, які бережуть репутацію, не співпрацюють із тамтешньою туристичною сферою, але переглянувши ціни на пару десятків готелів на одному з російських сайтів, ми виявили купу пропозицій та ще й номінованих у гривні (!). Можна сказати, що умовно пристойний готель у Ялті з розрахунку на двох коштуватиме не менше 25 тисяч гривень за тиждень відпочинку. Але при цьому в більшості випадків харчування в ціну або не включено взагалі, або ж клієнтам пропонується лише сніданок.

Ялта - Інтурист

Для прикладу, культовий ще з радянських часів готель “Ялта Інтурист”, який був відремонтований ще до російської окупації і має 4 зірки, взагалі здивував цінами – за двомісний номер площею 15 кв.м там встановили ціну в 31 213 гривень за 7 днів (це найдешевше). Причому номер не вирізняється якимись особливими зручностями, а з харчування знову ж таки – лише сніданок. У готелі можна доплачувати окремо за обід чи вечерю (шведський стіл) – по 1000 рублів, тобто близько 400 гривень за людину. Якщо ж харчування включити повністю, то ціна за 7 днів – 39 726 гривень, ну прямо як у чотиризірковому готелі Греції! Але це в два з половиною рази дорожче, ніж у Єгипті чи Туреччині. Ну що ж за «прєлєсти окупації» треба платити. Тож нехай сплатять. Поки що...

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-