Мін'юст: Навіть один день затримки зарплати - вже борг

Мін'юст: Навіть один день затримки зарплати - вже борг

Укрінформ
Затримка виплати заробітної плати навіть в один день уже вважається заборгованістю.

Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова в ефірі каналу "Прямий", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Немає жодної правової норми, яка б сказала, що тиждень чи два тижні - то є заборгованість, а один день - ні. Є загальний порядок виплати заробітної плати двічі на місяць, і якщо є затримка 1, 2, 3 дні - це вже є заборгованість", - зазначила Сукманова, зауваживши, що йдеться і про державні, і про приватні підприємства.

Вона додала, що підприємство внутрішнім наказом визначає числа, в які буде виплачувати зарплату своїм працівникам.

"Зазвичай закон говорить про те, що приблизно рівні періоди повинні бути між авансовою частиною та основною частиною заробітної плати", - зазначила заступник міністра юстиції.

Водночас вона наголосила, що сам працівник має вирішити чи реагувати йому на заборгованість із виплати зарплати, чи ні.

Якщо працівник роками працював на підприємстві, а у зв'язку з якимись подіями відбуваються затримки із виплати зарплати у місяць чи кілька тижнів, зазначила заступник міністра, то це порушення, але працівник має обирати: почекати чи якось реагувати на цю ситуацію.

Читайте також: 88 підприємств погасили понад 50 мільйонів зарплатного боргу - Держпраці

"Якщо затримки заробітної плати йдуть постійно, то не треба чекати того, що за півроку тобі виплатять повну зарплату", - вважає Сукманова.

Як повідомлялося, 2 квітня Міністерство юстиції розпочало кампанію з примусового стягнення заборгованості з виплати заробітної плати.

В усіх регіонах України створено штаби з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами Державної виконавчої служби рішень про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати та інших виплат, пов'язаних із трудовими правовідносинами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-