Медичні декларації: МОЗ пояснив, що робити, коли лікар відмовляє пацієнту

Медичні декларації: МОЗ пояснив, що робити, коли лікар відмовляє пацієнту

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я вже фіксує порушення при підписанні декларацій пацієнтів з лікарями первинної ланки. У МОЗ наголошують - пацієнт має право обрати лікаря незалежно від місця реєстрації.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"З початком кампанії "Лікар для кожної сім’ї" у деяких закладах первинної медичної допомоги зафіксовані порушення права пацієнтів на вільний вибір лікаря. Нагадуємо, що відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин: заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я або всі лікарі медзакладу набрали оптимальну кількість пацієнтів. Ви не мусите обирати лікаря та медзаклад за місцем реєстрації", - йдеться у повідомленні.

Що робити, якщо в медзакладі вас переконують у зворотньому?

1. Перш за все подумайте, чи не варто обрати інший медичний заклад, в якому не будуть намагатися порушувати ваші права, встановлені законом.

2. Процитуйте лікарю "Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу", затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року. Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря: "Пункт II. 1. Пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання", - йдеться у Порядку.

3. Зверніться за роз’ясненнями до головного лікаря.

4. Якщо головний лікар відмовляє у реалізації вашого права на вільний вибір лікаря, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на ім’я керівника управління.

Відомство наводить зразок заяви.

У випадку, якщо пацієнту відмовили через нібито вже набрану кількість пацієнтів (для терапевта - 2000, педіатра - 900, сімейного лікаря - 1800), у МОЗ радять перевірити цю інформацію у головного лікаря медзакладу або в місцевому управлінні охорони здоров'я. Також про це можна повідомити МОЗ України у спеціальній формі зворотнього зв'язку.

Читайте також: Поодинокі черги й "підвисання" системи: у МОЗ розказали про перший день вибору лікаря

Якщо фахівець, якого ви обрали, працює в закладі, який ще не підключений до системи "Електронне здоров'я", зверніться до медзаклдау пізніше, коли він оформить угоду з Нацслужбою здоров'я.

У МОЗ також нагадали, що медичні заклади, які готові укладати декларацію з пацієнтами, мають позначку "Тут можна обрати свого лікаря".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-