Християни західного обряду святкують Пасху, а православні - Вербну неділю

Християни західного обряду святкують Пасху, а православні - Вербну неділю

Фото
Укрінформ
У неділю, 1 квітня, християни західного обряду відзначають Воскресіння Господнє, а православні та греко-католики святкують Вхід Господній до Єрусалима, або Вербну неділю - останню урочисту подію перед початком Страсного тижня, що закінчиться Світлим Христовим Воскресінням.

Святкова меса в івано-франківському римо-католицькому костелі / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Пасха є найдавнішим і найголовнішим християнським святом усього богослужебного року і приурочене Воскресінню Ісуса Христа. Для християн Пасха символізує перемогу життя над смертю, звільнення від тягарів гріха, перехід зі стану несвободи в царину свободи і любові.

Римо-католики Закарпаття святкують Великдень / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

За Євангеліями, після того, як Ісус прийшов до Єрусалима, був зраджений і страчений на хресті, а потім похований у печері відданими учнями - Він воскрес. Недільного дня, прийшовши до Його гроба, жінки-мироносиці виявили, що місце поховання порожнє. Натомість побачили ангела, який сповістив їм, що Ісус воскрес. Невдовзі одній із них явився Христос, якого вона сприйняла спочатку за садівника, і сказав про своє воскресіння. Радісна звістка надзвичайно швидко поширилася Єрусалимом, а потім і всією Іудеєю. 

Православна і католицька Пасха майже не відрізняються в основних принципах святкування. Щоправда, дата святкування Великодня різниться. Католики зазвичай зустрічають Пасху трохи раніше, ніж православні, але інколи дати збігаються. Цього року католицька Пасха збігається зі святкуванням іудейської.

Великоднє богослужіння у кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії в Одесі / Фото: Сергій Ляшонок, Укрінформ

А от християни східного обряду сьогодні святкують свято Входу Господнього в Єрусалим. Воно належить до 12 найбільших свят церковного календаря і відзначається завжди у шосту неділю Великого посту, рівно за тиждень до Великодня. Історія святкування в християнській традиції почалася приблизно в IV столітті, а на наших теренах з ХІ. 

Читайте також: Християни Східного обряду святкують Вербну неділю

За переказами, саме цього дня Ісус на віслюку в'їхав до Єрусалима. Наближалося іудейське свято Песах, тому до міста прибувало чимало людей. Іудея була тоді однією з провінцій Римської імперії, і її мешканці вірили, що мусить з'явитися Той, хто визволить їх від панування римлян. І містяни, і паломники радо вітали Ісуса і встилали Йому дорогу пальмовим гіллям. Вони знали, що напередодні Він воскресив мертвого Лазаря, який пролежав у печері аж три дні - такого дива не творив ніхто й ніколи, тому іудеї й вітали Ісуса як свого царя. Отже, свято символізує, з одного боку, визнання Ісуса Месією (Христом), а з іншого - прообраз входу Сина людського до раю. 

Римо-католики Черкас святкують Великдень / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

Багатьма мовами світу ця неділя називається Пальмовою - з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в'їзду Ісуса в Єрусалим. Однак на слов'янських теренах  люди замінили їх на гілочки верби, яка саме о цій порі починає зеленіти і цвісти. Люди зранку йдуть до храмів, аби посвятити вербу, бо вірять у цілющу властивість освячених гілочок. 

Після свята Входу Господнього в Єрусалим для християн розпочинається найскорботніший тиждень - Страсна седмиця - час посилених молитов, перебування думкою разом із Ісусом і приготування до найвеличнішого свята - Воскресіння Христового.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-