Організатори фестивалю розповіли про дебош праворадикалів на Docudays

Організатори фестивалю розповіли про дебош праворадикалів на Docudays

Фото
Укрінформ
Представники праворадикальних угруповань намагалися у понеділок зірвати публічну дискусію "Права людини: проблема поширення ультраправих рухів в Україні" в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Про це повідомляє прес-служба фестивалю

"Агресивно налаштовані чоловіки увірвались до приміщення креативного простору IZONE під час попереднього заходу - панельної дискусії "Жінки на лінії зіткнення: як їх змінили нові реалії" делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони зчинили галас, зірвали повноцінне проведення заходу та зламали фотовиставку "Шанувати різноманіття", розміщену на стінах. З приїздом поліції чоловіків вдалося відтіснити з приміщення, і організатори - Центр інформації про права людини, Коаліція з протидії дискримінації та громадська організація "Інсайт" - змогли провести захід", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, Docudays UA порушує важливі проблеми, пов'язані з дискримінацією. Команда фестивалю розуміє, що багато праворадикальних рухів є противниками такої діяльності. Тому передбачала такі  дії та намагалася вжити посилених заходів безпеки, аби дискусії відбулися безпечно.

Празахисник, член оргкомітету Docudays UA Володимир Яворський підкреслює, що організатори фестивалю не проти діалогу з ультраправими, але проти діалогу методами сили. 

"Тому після того, як ці люди увірвались на захід Міжнародного Червоного хреста, де говорили про цивільне населення, що проживає в умовах збройного конфлікту, зірвали фотовиставку, ми будемо діяти далі. Ми вимагатимемо покарати цих людей, бо в їхніх діях є склад адміністративного правопорушення (хуліганство) та кримінального злочину (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності). Водночас усі наші правозахисні акції ми будемо продовжувати і транслюватимемо онлайн на сторінці Docudays UA, щоб усі, хто боїться приходити на ці заходи, змогли їх побачити. Ми запевняємо, що будемо і надалі забезпечувати безпеку на самих заходах", - запевняє Яворський. 

Читайте також: На кінофестивалі у Пекіні вперше працюватиме український стенд

Також Docudays UA вимагатиме розслідувати завідомо неправдиве повідомлення про замінування будівлі креативного простору, оскільки це класична тактика праворадикальних груп щодо зриву будь-яких акцій. 

"Ми переконані, що без покарання за подібні неправомірні дії їхня кількість буде постійно збільшуватися", - підкреслюють на Docudays UA.

Укрінформ наразі намагається з'ясувати в правоохоронних органах, чи порушено справу за фактом інциденту на фестивалі.

Фото: Docudays,UA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-