Папа Римський покарав за екзорцизм дев'ятьох українських ченців

Папа Римський покарав за екзорцизм дев'ятьох українських ченців

Укрінформ
Папа Римський Франциск затвердив декрети про позбавлення чернечого сану отця Планчака та інших восьми ченців із Тернопільщини, які проводили  обряди екзорцизму без спеціального дозволу.

Про це повідомляє РІСУ.

«Святіший отець Франциск затвердив декрети архиєпископа і митрополита Василя (Семенюка) про позбавлення чернечого сану дев’яти ченців.  Ці особи є колишніми членами монастиря Святого Теодора Студита в с. Колодіївка Тернопільської області. Тепер вони незаконно перебувають у с. Посіч Івано-Франківської області. Згідно із затвердженими декретами, вони втрачають приналежність до чернечого сану, не мають права носити чернечий одяг, втрачають усі права і позбавляються всіх обов’язків, які випливають зі складання чернечих обітниць, та не можуть більше називати себе монахами», - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що згідно з нормами церковного права, отці Планчак і Костевський не мають права священнодіяти. Вони не можуть служити Божественної Літургії, уділяти Святі Таїнства та здійснювати інші богослужіння у храмі чи поза ним, зокрема звершувати будь-які прилюдні моління за хворих, екзорцизми чи подібні практики.

Це рішення Папи Римського Франциска є остаточним і не може бути оскаржене.

Про сестру Марію Баран із монастиря у Великих Бірках почали говорити у 2004 році.  Вона начебто чула голос Бога Отця, Бога Сина, Бога Духа Святого, Пресвятої Богородиці та окремих святих. Деякі «послання» записував о.Антоній Григорій Планчак. Священик підтверджував їх вірогідність і походження від Бога, не маючи на це повноважень, про що офіційно заявили в Синоді УГКЦ.

У  монастирях було проведено кілька канонічних візитацій (перевірок). 

Під час перевірок виявили багато порушень дисципліни. Частина ченців не дотримувалися уставу, а в діяльності керувалася вказівками «пророчиці».  Для остаточних висновків у монастирях працювала спеціальна комісія, створена розпорядженням глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.  Вона не виявила жодних ознак того, що «об’явлення», чи «голоси», с. Марії Баран та інших сестер монастиря Введення в храм Пресвятої Богородиці мають надприродне походження. Натомість, було стверджено, що ті, хто їх поширює, маніпулюють поняттями чернечого послуху та духовного проводу. 

Читайте також: Папа Римський закликав сказати "ні" насиллю

Після  висновків  комісії  відбулася реорганізація монастиря Святого Теодора Студита у с. Колодіївка.  Братія монастиря на чолі з ігуменом Марком (Шняком) прийняла рішення церковної влади і продовжує монаше життя в с. Колодіївка згідно з монашою традицією і правилами. Натомість частина ченців не прийняла зауважень церковної влади і відмовилася її слухати. Вони продовжували порушувати монаші правила і остаточно незаконно поселилися в с. Посіч Івано-Франківської області. Вони не бажали виправити своєї поведінки. Після відповідних попереджень дев’ять монахів були позбавлені з чернечого сану. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-