Гройсман привітав Укрінформ з ювілеєм

Гройсман привітав Укрінформ з ювілеєм

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман привітав колектив Українського національного агентства “Укрінформ” із ювілеєм.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“100 років тому було засноване Українське Телеграфне агентство – історичний попередник нинішнього Укрінформу. Разом з країною воно пережило всі важкі моменти ХХ століття: репресії, Голодомор, Другу світову, брежнєвський застій, перебудову, розпад СРСР”, - зазначив Глава уряду.

Він нагадав, що після проголошення незалежності України інформагентство отримало вже сучасну назву УКРІНФОРМ.

“Вітаю з ювілеєм”, - додав Гройсман.

Читайте також: Кабмін запустив Раду інновацій — для взаємодії з бізнесом та науковцями

***

16 березня 1918 року у Катеринославі (нині Дніпро) було засноване Українське Телеграфне агентство – історичний попередник нинішнього Укрінформу. Спеціальна циркулярна телеграма Центрального Виконавчого Комітету Рад України повідомила: «Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться у місті Катеринославі, в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а».

Після утворення Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві починає працювати Українське телеграфне агентство (УТА). З травня по листопад 1918 року його очолював Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало у декількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв: УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ – і це ще далеко не повний перелік назв, які мало протягом своєї історії агентство, якому довелося працювати і за більшовиків, і за Гетьманату, і за УНР. 

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні - перших укрінформівців, було чимало відомих громадських діячів і представників культури, серед яких Дмитро Донцов, Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Юрій Олеша, Іван Ле, Сергій Пилипенко, Володимир Нарбут, десятки інших письменників, поетів, політиків.

Майже 70 років агентство проіснувало з назвою РАТАУ. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву Укрінформ і здобуло статус національного.

Нині Укрінформ співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями та є членом Європейського Альянсу прес-агентств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-