Поховання «по-новому»? Про що насправді йдеться в “правках Лозового”

Поховання «по-новому»? Про що насправді йдеться в “правках Лозового”

Аналітика
Укрінформ
Юристи запевняють, що нові норми не стосуються процедури поховання тих, хто помер з природних причин

“Починаючи з 15 березня українці не зможуть вільно поховати своїх померлих рідних” - таку інформацію впродовж минулого тижня активно розповсюджували не лише соціальні мережі, а й професійні ЗМІ. Нібито в правках до Кримінального процесуального кодексу є пункт про те, що відтепер без дозволу суду громадяни не зможуть ховати своїх померлих рідних. Зокрема, на ТСН висловлювалася думка, що поховання стане можливим лише після експертизи, яку має призначити суд. А такого рішення можна чекати три доби, а через завантаженість судів – може, й довше. А ще зазначалось, що і моргам без судового рішення заборонено приймати тіло. Тому де має перебувати небіжчик впродовж 72-х годин — стало б невирішуваною проблемою.

Не дивно, що люди обурились таким «новаціями». По-перше, з релігійних міркувань — наприклад, у мусульман тіло небіжчика треба ховати, відпускати душу в потойбіччя не пізніше, ніж до наступного заходу сонця. По-друге, це ж просто неетично, коли родина не може “по-людськи” проститись з померлим. А по-третє це ж які «нові ворота» для корупції відкриваються на тлі такої затятої боротьби з тією ж корупцією…

Втім, як виявилось, ця інформація не відповідає дійсності — процедура поховання небіжчиків, що померли природньою смертю, не зміниться. ЗМІ вирвали цитату з контексту, ніби не помітивши в тексті слова, що стосується це лише тих небіжчиків, “у яких виявлено ознаки насильницької смерті”. Простими словами, якщо людина померла власною смертю — якою процедура поховань і була, такою і лишиться. Якщо ж насильницькою — тоді зміни і помітні, треба проводити судово-медичну експертизу, ось тільки направлення на її проведення видаватиме не слідчий, а слідчий суддя. І проводити її матимуть лише державні лабораторії. Як цього можна «не помітити»? Це питання не лише до рівня ЗМІ, а й до тих «споживачів інформації», які не лише послуговуються такими джерелами, а й розносять повсюди їхні малограмотні вигадки .

А спеціалісти, до речі, звернули на це увагу одразу. Наприклад, суддя Дубенського районного суду Рівненської області Олександра Жуковська зазначає, що будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15.03.2018 призначатиме суд. “Але експертиза проводиться лише в межах кримінального провадження. Експертиза потрібна у випадках насильницької смерті, а проводитиметься під час досудового розслідування лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення. Якщо людина померла природньою смертю, її близькі і родичі не відчують на собі дію нововведень кримінально-процесуального законодавства”, - вважає суддя.

Експерт правничої фірми “Софія” Ольга Дацюк в коментарі Укрінформу також запевнила, що “зміни, внесені до кримінального процесуального законодавства, жодним чином не стосуються тих, хто помер природнім шляхом. В кримінальному ж провадженні така експертиза проводилася завжди, проте змінено порядок її призначення”.

Андрій Лозовий
Андрій Лозовий

А чи потрібні взагалі ті “правки Лозового”?

Звідки ж виник скандал? 15 березня набувають чинності зміни до процесуальних кодексів, які були прийняті ще в жовтні минулого року. Одна з правок авторства нардепа РПЛ Андрія Лозового стосувалась змін до Кримінального кодексу — обмеження термінів досудового розслідування, та, серед усього іншого, зміни в процедурі проведення судово-медичної експертизи небіжчиків. Тоді ці правки отримали шквал критики через те, що обмеження термінів досудового розслідування могло призвести до того, що ті ж таки «справи Майдану», звинувачення Януковича і Ко та інші гучні політичні справи могли просто бути закриті. А про зміну процедури поховань ніхто і не згадував. Врешті-решт, “правки Лозового” пройшли, але в зміненому вигляді — слідчих наділили повноваженнями подовжувати терміни досудових розслідувань.

І тепер, за тиждень до того, як зміни мали б набути чинності, про них і згадали в ТСН та на кількох інших інтернет-порталах. З посиланням на скандальні “правки Лозового” говорилось, що тепер поховання буде дозволене лише після проведення судово-медичної експертизи.

Ті, хто перелякав суспільство, спростовувати інформацію не поспішають. Навіть більше, деякі продовжують гнути свою лінію. 14 березня була оприлюднена новина, що начебто Міністерство внутрішніх справ знайшло можливість обійти “правки Лозового”. В якості цієї “схеми обходу” вони дають цитату речника МВС Артема Шевченка: "Не буде ніякого поховання за рішенням суду. Механізм дослідження дозволить отримати можливість швидко встановлювати причину смерті і, в разі відсутності підстав направлення на судово-медичну експертизу через суд швидко ховати". Тобто про ситуацію, коли смерть настала з природніх причин, — знову ані слова.

Натомість, самим “правкам Лозового”, схоже, лишилось недовго. 14 березня Комітет Верховної ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності нарешті підписав їм вирок - рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому альтернативний законопроект №7547 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу”, який скасовує “правки Лозового”. Повідомляється, що його винесуть на голосування саме 15 березня. Найголовніша його відмінність — він регламентує призначення експертизи судом лише у випадку економічних та службових злочинів.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-