Amnesty вимагає розслідувати напади на маршах за права жінок

Amnesty вимагає розслідувати напади на маршах за права жінок

Укрінформ
Правозахисники Amnesty International вимагають невідкладно розслідувати напади на маршах за права жінок, що пройшли 8 березня у столиці та інших містах.

Про це повідомляє прес-служба Amnesty International Україна.

"Ми надзвичайно стурбовані відкритою агресією проти учасниць публічних акцій за права жінок, а ще більше – неспроможністю поліції одразу кількох міст гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань. Правоохоронні органи мають розслідувати всі повідомлення про напади, встановити особи правопорушників та притягти їх до відповідальності”, - заявила директор організації Оксана Покальчук.

За даними Amnesty International Україна, у Києві за попередніми підрахунками від нападів постраждали щонайменше п’ятеро людей. Двох жінок побили та облили зеленкою. Журналісту Богдану Новаку та ще одному учаснику акції розпилили в обличчя перцевий газ. У кількох учасниць маршу силою відібрали і розтоптали плакати.

В Ужгороді учасниць феміністичної акції за права жінок облили червоною фарбою, одна з учасниць отримала хімічний опік очей.

У Львові під час маршу «Сестринство. Підтримка. Солідарність» невідомі напали на учасниць, також намагаючись облити їх фарбою. Патрульні затримали кількох нападників.

Станом на 22:00 8 березня з’явились повідомлення про інші напади на учасниць публічних акцій – у Львові та Маріуполі.

Читайте також: Поліція Ужгорода затримала 6 осіб після маршу за права жінок

“Незважаючи на численні перемоги феміністичного руху мільйони жінок та дівчат у світі щодня стикаються з  насильством і дискримінацією. Марші, що відбулись в Україні є одними з багатьох, які відбуваються і ці дні по всьому світу. Ми частина глобального руху за права жінок, що набирає оберти і жодні конвульсивні напади радикально налаштованих осіб не зможуть зупинити нас на шляху до створення безпечного світу взаємоповаги та рівності”, - зазначила Покальчук.

Amnesty International Україна вимагає провести невідкладне, ефективне та неупереджене розслідування повідомлень про напади, а також звітувати про його результати перед громадськістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-